SEOUL POOŠTRILA MJERE PROTIV PTIČJE GRIPE, TAJLAND BEZ ZARAZE

Južna Koreja u srijedu je pooštrila mjere karantene i uništila oko 90.000 komada peradi kako bi zaustavila širenje ptičje gripe koja se ponovo razbuktala nakon

devet mirnih dana, objavilo je ministarstvo poljoprivrede.L

Tajland je istodobno objavio da na njegovim farmama nije otkrivena ptičja gripa, već ptičja kolera, koja ne može prijeći na ljude.

Južna Koreja primjenila je nove mjere u okolici Yangsana, 400 km jugoistočno od Seoula, gdje je ne jednoj farmi virus gripe otkriven u ponedjeljak.

Do pojave virusa u Yangsanu činilo se da je epidemija, koja je izbila 15. prosinca, stavljena pod kontrolu nakon što je zahvatila petnaestak regija i nakon što je uništeno oko dva milijuna pilića i pataka.

U zonama pojave virusa uništena je sva perad a transport peradi je zabranjen, rekao je dužnosnik ministarstva poljoprivrede Kim Chang-Seob.

Tajlandsko ministarstvo poljoprivrede u srijedu je objavilo da peradarska industrija u toj zemlji nije pogođena pričjom gripom koja je zahvatila više drugih azijskih država.

Vlada u Bangkoku zabranila je uvoz peradarskih proizvoda iz više zamalja u kojima je virus otkriven, uključujući Vijetnam, Južnu Koreju, Japan i Europsku uniju.

Ispitivanje provedeno na farmama u 23 tajlanske pokrajine nije dalo dokaze o pojavi ptičje gripe, zarazne bolesti koja s peradi može prijeći na ljude.

Umjesto toga otkrivena je pojava sezonske ptičje kolere koja nije prijetnja ljudskom zdravlju, navelo je ministarstvo.

(Hina) dh rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara