Šešelj: Ja i radikali nikad nećemo odustati od Velike Srbije

VOJISLAV ŠEŠELJ, čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) koji u pritvoru Haškog suda (ICTY) čeka suđenje za ratne zločine, u ponedjeljak je unatoč zabrani sudjelovanja u izbornoj kampanji u Srbiji, poručio pristašama da on i radikali "nikad neće odustati od stvaranja Velike Srbije".

"SRS i ja osobno nikad nećemo odustati od stvaranja Velike Srbije u kojoj će biti objedinjene sve srpske zemlje istočno od linije Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica", rekao je Šešelj na statusnoj konferenciji u Haškom sudu, dodajući kako je to cilj kojemu je posvetio prvih 50 godina života i za koji će živjeti idućih 50.

Kako mu je ICTY ograničio pravo na komunikaciju zbog predsjedničkih izbora u Srbiji, Šešelj je iskoristio statusnu konferenciju da biračima uputi poruku o kontinuitetu velikosrpske politike radikala, čiji je kandidat Tomislav Nikolić u jučerašnjem prvom izbornom krugu pobijedio s 30 posto glasova.

U Velikoj Srbiji, koju na račun teritorija Hrvatske i BiH priziva Šešelj, po njegovim bi riječima u "bratskom jedinstvu živjeli Srbi-pravoslavci, Srbi-katolici, Srbi-muslimani i Srbi-protestanti".

Sudac Carmel Agius oduzeo mu je riječ, kazavši da se samooptužuje.

Šešelj je 14. veljače 2003. optužen u 14 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno protiv nesrba u Hrvatskoj, BiH, i Vojvodini početkom 90-ih.

Na statusnoj konferenciji, koja se održava svakih 120 dana ako u predmetu nema ročišta, bilo je riječi i o prošlotjednoj odluci raspravnog vijeća da djelomice prihvati Šešeljev prigovor na optužnicu u odnosu na optužbe za Vojvodinu.

Šešelj je pozdravio odluku vijeća, koje je zatražilo da tužitelji objasne pitanje postojanja oružanog sukoba u Vojvodini, kao osnove za nadležnost ICTY-a, a glavna tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff najavila je žalbu na tu odluku i dopunu optužnice u dijelu u kojemu se objašnjava kaznena odgovornost Šešelja za deportacije Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci 1992.

"Vaša je odluka ispravna. Tužitelji ne mogu nikako dokazati postojanje oružanog sukoba i zaraćenih strana u Vojvodini", rekao je Šešelj.

Sudac Agius kazao je tužiteljima kako ga je "prilično iznervirao njihov podnesak" jer su išli s dvije opcije kako bi se osigurali ako im žalba bude odbijena, te rekao da će se odlučivati samo o žalbi.

Šešelj je prosvjedovao zbog uvedenih komunikacijskih ograničenja, tvrdeći da je "podvrgnut potpunoj izolaciji", a također je pred raspravno vijeće postavio niz uobičajenih "nemogućih zahtjeva".

Tako je zatražio da mu se dostavi kompletna jurisprudencija ICTY-a odnosno sve presude, žalbe, odluke i podnesci "na srpskom", jer mu je upoznavanje sudske prakse nužno za pripremu obrane.

Objašnjavajući spremnost da pregleda toliki materijal, našalio se da on "radi 24 sata dnevno a nekada i 25, ako ustane sat ranije".

Požalio se da ga je glavna tužiteljica Carla del Ponte u siječanjskom intervjuu HRT-u spominjala u "vrlo negativnom kontekstu", što čini i haška TV Sense te glasnogovornici ICTY-a, pa je zatražio pravo da se i on obrati javnosti na "mjesečnim tiskovnim konferencijama o stanju u predmetu".

Kada je riječ o pripremama za početak suđenja, tužitelji su najavili da će izvesti 63 svjedoka, a za 40 dati pisane izjave, te više od 500 dokaznih predmeta. Šešelj je ustvrdio da je njegovo suđenje predviđeno za 2007. godinu, što je sudac Agius demantirao rekavši kako će učiniti sve da se postupak ubrza.

(Hina) xdh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara