Šešelj prolongirao izjašnjavanje o krivnji

ČELNIK srpskih radikala Vojislav Šešelj u srijedu se na prvom pojavljivanju u sudnici Haškog suda
nije očitovao o krivnji prema točkama optužnice, već je iskoristio mogućnost da to učini u roku 30 dana, odbivši mogućnost da uzme branitelja te uputivši sudskom vijeću niz zahtjeva i prigovora, uključujući i neke bizarne.

´Ja ću se izjasniti u roku 30 dana ako mi tužiteljstvo za mjesec dana dostavi sve materijale bez terminoloških nejasnoća´, rekao je Šešelj na pitanje suca o izjašnjavanju o krivnji.

Sudac je najavio da će u istom roku sazvati novo ročište.

Terminološki problemi, za Šešelja su hrvatski izrazi korišteni u optužnici kao što su ´točka, suradnja, obrana´ ili engleski kao ´sex-spol´. Sudac ga je uputio na Ured za pravnu pomoć suda.

Šešelj je također rekao kako je njegova ´definitivna odluka da se pred sudom brani sam i da bi postavljanje branitelja bilo kršenje njegovih prava´. Dodao je da će kasnije uzeti pomoćnike ili pravne savjetnike ali ga oni neće zastupati pred sudom.

Na pitanje suca Wolfganga Schonburga hoće li tražiti puštanje iz pritvora, odggovorio je da neće jer ´ne postoji država koja za njega može jamčiti´. Sadašnju Srbiju i Crnu Goru nazvao je takozvanom i rekao da su na vlasti mafijaši i kriminalci.

Oni koji su od uvijek teatralnog Šešelja očekivali ´predstavu´ nisu ostali razočarani jer je rutinsko izjašnjavanje o krivnji, koje obično kratko traje, pretvorio u višesatnu sjednicu.

´Ja inzistiram!´, bio je izraz koji je najčešće koristio.

Tražio je da se optužnica pročita u cijelosti i s dodacima, iskoristivši pravilo 62. rada Suda. U okviru toga pročitana su imena i osobni podaci 255 žrtava Ovčare te žrtve drugih masovnih zločina u kojim su sudjelovali Šešeljevi četnici kao što su Voćin, Hum, Bokane, Krasković, Velepromet i drugi. Sve u sudnici potreslo je čitanje imena žrtva, osim optuženog Šešelja.

Šešelj, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, kojem se glavni sudac obraćao s ´doktore Šešelj´, dao je do znanja da će svoje pravno znanje korisiti za odugovlačenje i opstrukciju postupka.

Na kraju sjedice iznio je niz primjedbi počevši od onih da je ´fizički mučen i zlostavljan navlačenjem pancirke od 20 kg´, preko toga da mu je ´nepodnošljivo da Nizozemska odobrava vize za posjet a Sud je UN-ov i eksteritorijalni´, do zahtjeva da se suci ´pristojno građanski oblače´ jer ga ´frustrira što su suci obučeni u čudna odijela koja ga podsjećaju na inkviziciju Katoličke crkve´.

Galerija je Šešeljeve zahtjeve popratila smijehom, a sudac ih je primio ozbiljno ali ih je i ozbiljno odbacio.

Šešelj se nalazi u pritvoru Haškog suda od ponedjeljka, 24. veljače. Optužnica ga tereti po osam točaka za zločine protiv čovječnosti i šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja za njegovo sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu. Prema optužnici cilj tog zločinačkog pothvata bilo je prisilno uklanjanje, zločinima i kršenjem članaka 3. i 5. ICTY-a, većine Hrvata, Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva s trećine teritorija Hrvatske, većih dijelova BiH i dijelova Vojvodine radi njihova priključenja novoj državi pod dominacijom Srba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara