Šešelj traži 10 milijuna eura odštete za uništenu političku karijeru

Foto: AFP

LIDER Srpske radikalne stranke i haški optuženik za ratni zločin Vojislav Šešelj ponovio je danas pred Haškim tribunalom zahtjeve da ga se oslobodi te da mu se isplati odšteta u iznosu od 10 milijuna eura zbog uništene političke karijere.

Odluku o Šešeljevom zahtjevu za oslobađanje zbog nedostatka dokaza pretresno vijeće donijet će naknadno. Predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti kazao je kako odlučivanje može potrajati nekoliko tjedana, ali i nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vođa SRS-a tvrdi da će, ako bude oslobođen, a ne bude mu isplaćena odšteta, tužiti UN i da je već unajmio odvjetnika u New Yorku.

Naime, prema pravilima Tribunala, suci mogu ocijeniti da su tužitelji iznijeli dovoljno dokaza protiv Šešelja po svim točkama optužnice ili zbog nedostatka dokaza odbaciti cijelu optužnicu ili neke od njenih točaka. Do sada se u praksi suda u Haagu doduše nije dogodilo da u ovoj fazi procesa optuženi bude oslobođen. Ukoliko suci ne oslobode Šešelja, suđenje bi se trebalo nastaviti dokaznim postupkom obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara