Šešeljeva ideja Velike Srbije: Namjera je bila uvjeriti Hrvate da su Srbi

VOĐA srpskih radikala najavio je za svoj drugi dan suđenja da će njegova izjava pred tribunalom trajati puna četiri sata, a izjavu daje umjesto uvodne riječi koje se odrekao.

Šešelj je danas, kako donosi B92, ponovno iznio niz uvreda na račun, kako haškog suda, tako i Hrvatske. Kazao je Šešelj tako da mu sudi "nelegalni i nelegitimni sud", koji je formiran i radi po diktatu Sjedinjenih Američkih Država te koji ima "izrazito antisrpsku orijentaciju", što dokazuje broj optužnica protiv Srba i "činjenica da im se izriču neusporedivo veće kazne nego optuženicima iz drugih država". Poručio je da mu se pred Haškim sudom sudi zato "što je postao nepodnošljiv Amerikancima i njihovim saveznicima u Srbiji".

Šešelj o Srebrenici: Bio je to grozan zločin, ali ne i genocid

Za zločin u Srebrenici Šešelj kaže da je "grozan zločin, ali da nije genocid". Srebrenicu on, naime, ubraja u "klasičan primjer" koji dokazuje da je haški sud "dobio zadatak da falsificira noviju srpsku povijest". Šešelj je ustvrdio da je u Srebrenici strijeljano tisuću zarobljenika, a ne više od 7 tisuća ljudi, kako se navodi u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. "To je grozan zločin, ali nije genocid," rekao je Šešelj.

Za zločine u Vukovaru optužio je bivšeg načelnika KOS-a Aleksandra Vasiljevića koji je, po Šešelju, osobno došao kako bi organizirao zločin. Vrhu JNA su bili  potrebni zločini i na hrvatskoj i na srpskoj strani kako bi imali povod za armijsku intervenciju, odnosno rušenje Miloševića i Tuđmana, objasnio je Šešelj.

"Ako postoji zajednički zločinački pothvat, u njemu su sudjelovali oni koji su razbili Jugoslaviju"

Šešelj, između ostalog, vjeruje da mu se ne može pripisati odgovornost za pozivanje na ratne zločine, negira da je u svojim govorima pozivao na rat "osim ukoliko nije bila u pitanju obrana srpskog naroda", a da je ustanovljavanjem sudjelovanja u "zajedničkom zločinačkom pothvatu" kao oblika odgovornosti, otvoren je, smatra on, put za optuživanje svakog Srbina sudionika u ratu, odnosno za utvrđivanje kolektivne odgovornosti Srbije i cijelog srpskog naroda. Predsjednik srpskih radikala je minorizirao značenje svojih govora tvrdeći da se nije radilo o prijetnjama i huškanju nego o "upozorenjima" uglavnom ekstremistima.

"Ako postoji zajednički zločinački pothvat, u njemu su sudjelovali oni koji su razbili Jugoslaviju, a ne oni koji su to pokušali spriječiti", ustvrdio je Šešelj, prema čijoj ocjeni "srpski narod nije ratovao protiv susjednih naroda, već protiv Njemačke, Vatikana, a u posljednjim sukobima na Kosovu protiv SAD-a i NATO-a".

"Ideja Velike Srbije je moja, a ne Miloševićeva"

U sudnici je Šešelj potvrdio da je ideja Velike Srbije njegova i da je "ne treba vezivati za Slobodana Miloševića, niti bilo koju ličnost koja je prozvana u optužnici zajedno sa njim". "Velika Srbija je dugoročni cilj radikala. Nije nam padalo na pamet da se ona provodi protjerivanjem tri-četiri milijuna ljudi. Naša ideja je bila da ih uvjerimo da su Srbi", rekao je Šešelj.

Šešelj je rekao i kako nije pozivao na protjerivanje Hrvata, nego je to obećavao u predizbornoj kampanji. "Ja sam, u ime svoje stranke, tijekom predizborne kampanje to govorio. Riječ je o mjerama retorzije, jer je Tuđman protjerivao Srbe iz Hrvatske", objasnio je Šešelj i dodao kako nije "pozivao ljude da pristupe progonu".

"Svoju ideologiju hoću učiniti besmrtnom"

"Što vaša kazna bude veća, to će moja ideologija biti snažnija. Ja sam se naživio, ali hoću svoju ideologiju učiniti besmrtnom", rekao je Šešelj na kraju četverosatnog obraćanja  poručivši sucima da njegovoj besmrtnoj duši ne mogu ništa.

"Ako umrem, najvjerojatnije ću umrijeti od smijeha", kazao je Šešelj na samom kraju.

Četnički vojvoda Vojislav Šešelj u srijedu se, podsjećamo, nakon jednogodišnje odgode ponovno pojavio u sudnici Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu (ICTY) u koju je ušao sa smiješkom na licu.

53-godišnji Šešelj se jučer osmjehivao i kada ga je tužitelj na otvaranju suđenja okarakterizirao kao "čovjeka koji je svijetu podario termin etničko čišćenje". Izgledao je opušteno i samouvjereno, smijuljio se, radio zabilješke te se na glas smijao nakon što je tužiteljstvo pokazalo snimku Šešelja koji stoji ispred mase ljudi što skandiraju "Srbija, Srbija!"

R.I.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara