Šešeljevi radikali dobili najviše glasova na izborima u Srbiji

PREMA prvim procjenama izbornih rezultata nedjeljnih parlamentarnih izbora u Srbiji, šest stranaka će sigurno ući u parlament, a najjača parlamentarna stranka bit će Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja.

Prema prvim procjenama Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), nastalima na osnovu 54 posto obrađenih rezultata, na izbore je izašlo oko tri milijuna i 850 tisuća, od ukupno 6,5 milijuna građana s biračkim pravom.

Srpska radikalna stranka, prema tim rezultatima, osvojila je 27,5 posto, Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice 17,4 posto, Demokratska stranka ubijenog premijera Zorana Đinđića, čiji je nositelj liste Boris Tadić 12,7 posto, a G17 Plus Miroljuba Labusa 11,4 posto. Slijede koalicija Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića sa 8,2 posto, te na kraju Socijalistička partija Srbije sa 7,6 posto.

Od ostalih stranaka i koalicija, kojih je bilo ukupno 19, "Koalicija za toleranciju-Čanak-Kasa-Ljajić" najbliža je prelasku izbornog praga od pet posto, procjena je predstavnika CeSID-a Zorana Lučića iznesena na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

I na Kosovu radikali osvojili najviše glasova

Srpska radikalna stranka je na Kosovu osvojila 42,36 posto glasova, a Demokratska stranka Srbije 15,67 posto, priopćila je u nedjelju navečer u Prištini regionalna koordinatorica Centra za slobodne izbore i demokraciju (CESIDa) Milena Jakšić.

Treća po broju glasova na Kosovu je Demokratska alternativa s 13,69 posto glasova, a četvrta je Socijalistička partija Srbije s 11,97 posto glasova.

Ostale stranke su osvojile zanemarljiv broj glasova, kazala je predstavnica CESID-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kosovu je, prema podacima CESID-a, na izborima za Skupštinu Srbije glasovalo je 60 posto birača upisanih u biračke spiskove.

U parlamentu šest stranaka, za vladu neophodne koalicije

Na osnovu procjena Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), u budući srbijanski parlament ući će šest stranačkih lista, ali niti jedna od stranaka neće moći samostalno formirati novu vladu.

Prema posljednjim procjenama izbornih rezultata nedjeljnih parlamentarnih izbora u Srbiji, nastalima na osnovu 90 posto obrađenih rezultata, Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, s milijun i 70 tisuća glasova ili 27,7 posto, pojedinačno je najjača parlamentarna stranka, koja će u budućem sazivu Skupštine Srbije imati 82 mandata.

Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice osvojila je 18 posto, odnosno 695 tisuća glasova birača, na osnovu kojih dobija 53 mandata. Demokratska stranka ubijenog premijera Zorana Đinđića, čiji je nositelj liste Boris Tadić, dobila je oko 490 tisuća glasova, odnosno 12,6 posto i 37 mandata u parlamentu, a G17 Plus Miroljuba Labusa oko 450 tisuća glasova ili 11,7 posto, čime dobija 34 mandata. Slijede koalicija Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića sa oko 300 tisuća glasova ili 7,7 posto, što znači 22 mandata, isto koliko i Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića sa 7,4 posto, odnosno 285 tisuća osvojenih glasova.

Od ostalih stranaka i koalicija, prelasku izbornog praga od pet posto najbliža je "Koalicija za toleranciju-Čanak-Kasa-Ljajić" s osvojenih četiri posto glasova, te najvjerojatnije u konačnoj raspodjeli neće ući u novi srbijanski parlament.

Predstavnik CeSID-a Zoran Lučić kazao je novinarima u Medija centru da je, na osnovu ovih rezultata, sigurno da će za formiranje vlade trebati četiri stranke, a da Šešeljevi radikali u eventualnoj koaliciji s Miloševićevim socijalistima ne mogu formirati vladu.

Za formiranje vlade neophodno je imati podršku najmanje 126, od ukupno 250, zastupnika u srbijanskom parlamentu.

Politički analitičar Vladimir Goati kazao je da će za formiranje buduće vlade biti neophodna koalicija četiri stranke, heterogena nalik na dosadašnji vladajući DOS, koja je i vjerojatna "jer je alternativa mnogo gora, ona vodi ka novim parlamentarnim izborima, a to bi neminovno vodilo do daljnje radikalizacije biračkog tijela".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara