Šešeljevi radikali na prvom mjestu u predizbornim prognozama

SRPSKA radikalna stranka Vojislava Šešelja vodeća je prema podršci birača za izvanredne parlamentarne izbore 28. prosinca, a slijede je G17 Plus Miroljuba Labusa, Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, Demokratska stranka ubijenog premijera Zorana Đinđića, kojoj je nositelj ministar obrane Boris Tadić, pokazuje najnovije istraživanje agencije "Strateški marketing".

Istraživanje provedeno od 9. do 12. prosinca na uzorku od 1535 ispitanika s pravom glasa u Srbiji, pokazuje da bi - da su izbori bili održani 14. prosinca - radikali mogli očekivati 25 posto glasova u odnosu na ukupan broj trenutačno opredijeljenih birača, njih oko 52 posto.

Osim navedene četiri stranke, u parlament bi ušla i Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića i koalicija Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića.

Prema istraživanju, u odnosu na studeni, raste rejting G17 Plus, DSS je na istome postotku naklonosti (oko 17 posto), a Demokratska stranka je pala na 12 posto naklonjenih birača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da je broj neopredijeljenih birača znatno opao, te ih je u prosincu 35 posto u odnosu na 42 posto, koliko ih je bilo u studenome.

U anketi je 52 posto građana izjavilo da će sigurno izaći na izbore, a 22 posto će to vjerojatno učiniti. Ostali su izjavili ili da neće, ili da još ne znaju hoće li glasati, što - po riječima direktora "Strateškog marketinga" Srđana Bogosavljevića - znači da bi za ulazak u parlament strankama trebalo između 165 i 190 tisuća glasova, te bi se moglo dogoditi da i neke manje stranke prijeđu prag od pet posto i dobiju mandate u parlamentu.

Za izbore 28. prosinca kandidiralo se ukupno 18 stranaka i koalicija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara