Šest hrvatskih umjetnika predstavlja Hrvatsku u Bruxellesu

HRVATSKI umjetnici Anita Sulimanović, Gordana Bakić, Irena Hodžić, Marina Bauer, Puma ex. Filjio te Saša Šekoranja predstavit će se večeras europskoj publici u sklopu grupne izložbe (HR) 5 Portrait Positions u Bruxellesu.

Izložba (HR) 5 Portrait Positions prošle je godine u lipnju bila predstavljena luksemburškoj publici u galeriji Le Konschthaus BeimnEngel u Luxembourgu, europskom gradu kulture 2007. Izložba je bila prvi projekt predstavljanja Republike Hrvatske u Luxembourgu, nakon potpisivanja sporazuma između hrvatske i luksemburške vlade na području kulture, obrazovanja, znanosti i sporta. Republika Hrvatska je svojim predstavljanjem dobila podršku kritičara i povjesničara umjetnosti u Luksemburgu zbog kvalitete izloženih radova ali i zbog iskoraka koji je napravljen u promidžbi hrvatske kulture prema suvremenom načinu predstavljanja hrvatske umjetnosti.

Dijalog kojeg Hrvatska na mnogim područjima otvara s Europom može se dodatno produbiti i intenzivnijom kulturnom suradnjom. Takvoj suradnji može pridonijeti i ova izložba šestoro hrvatskih autora, dva kipara i četiri slikara, koji već na prvi pogled ne oklijevaju unijeti trenutke i
djeliće zemlje iz koje dolaze i ponuditi ih međunarodnoj publici. Jasni su u tome pejzaži Gordane Bakić čije fragmentarno ponavljanje rezultira finom teksturom nalik na otiske u tlu, te radovi Pume ex. Filjija koji kombiniraju srodne detalje pronađene na putu s onima zatečenima pri postavljanju same izložbe u stranom gradu.

Srodan pristup osjeća se i u općem dojmu radova koji privlače snažnim likovnim stavom, a pri bližem promatranju otkrivaju bogati svijet detalja i igre metaforama i parabolama kojima su skloni svi navedeni autori. Marina Bauer strogim likom betonskih ploča na dva paralelna
postamenta obrađuje viđenje sudionika proslave i njihove poruke simbolički urezuje u beton. Irena Hodžić pernatim jastucima i postavljenim ručkom evocira neugodna sučeljavanja u braku. Puma Ex gradi svoja ognjišta izvan crkve na Božić, Anita Sulimanović svjetluca staklenim topovima koji se koturaju na kovanicama monetarnih sila, a Saša Šekoranja nudi sjemenke dječje strasti na crnim podlogama nalik na školske ploče.

J.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara