Šest osoba u BiH pod pojačanim nadzorom zbog sumnje u SARS

ŠEST osoba sa šireg područja Tuzle pod pojačanim je medicinskim nadzorom zbog sumnje da bi mogli bolovati od sindroma atipične upale pluća (SARS), izjavio je član stožera za sprječavanje širenja SARS-a u Federaciji BiH Ekrem Jusufović.

Prenoseći Jusufovićevu izjavu datu u Tuzli, agencija FENA objavila je kako je rječ o dvije osobe iz Gračanice te četiri s tuzlanog područja. Svi oni 6. svibnja doputovali su iz Kanade gdje su ranije zabilježeni slučajevi SARS-a i od tada su pod stalnim liječničkim nadzorom. Za sada nema potvrde da bi oni mogli doista zaraženi virusom ove smrtonosne bolesti.

U Županijskoj bolnici u Tuzli rezervirano je deset kreveta na Odjelu za zarazne bolesti gdje bi se liječile osobe oboljele od SARS-a a slične mjere pripremljene su i u Kliničkom centru u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U zračnim lukama u BiH provode se pojačane mjere nadzora nad svim putnicima koji dolaze iz zemalja u kojima je registrirana pojava SARS-a a Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je naložilo veleposlanstvu u Pekingu da prestane izdavati ulazne vize građanima Kine.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara