ŠEST TISUĆA IRSKIH POLICAJACA I VOJNIKA JAMČI SIGURNOST GEORGEA W. BUSHA

Više od šest tisuća irskih policajaca i vojnika raspoređeno je kako bi jamčili sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha koji u petak navečer treba sletjeti u Shannon, na jugozapadu Irske, dok se diljem zemlje planira održavanje prosvjeda.

Bush treba sudjelovati na susretu na vrhu između Europske unije i Sjedinjenih Država koji se u subotu održava u Dromolandu, u grofoviji Clare (na jugozapadu zemlje).

U krugu od jednog kilometra oko zrakoplovne luke Shannon, gdje u 19.15 sati po GMT-u treba sletjeti Boeing 747 Air Force One predsjednika Busha podignut je željezni zastor od bodljikave čelične žice visok tri metra.

Svi pristupi gradu blokirani su deset kilometara ukrug, a stanovnici su u nadležnim institucijama morali pribaviti posebnu propusnicu kako bi se mogli kretati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Policija želi spriječiti razuzdano ponašanje prosvjednika, poput onoga 29. siječnja 2003. kada su protivnici rata u Iraku oštetili Boeing 737 američkih zrakoplovnih snaga stacioniran u Shannonu. Prosvjednici su se bunili što je irska vlada odobrila prelijetanje američkih vojnih zrakoplova na putu u Zaljev.

"Ovo je jedan od najhladnijih dočeka nekom američkom predsjedniku nakon Richarda Nixona", izjavio je istaknuti irski novinar.

"Nixon je dočekan s još manje oduševljenja u doba vijetnamskog rata, ali njegova sigurnost nije bila ovako ugrožena", sjeća se taj novinar.

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara