Šesti dan štrajka liječnika: U bolnice i na operacije samo hitni slučajevi

DANAS, šestog dana štrajka liječnika u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), bolnice obustavljaju tzv. hladni pogon, odnosno prijam u bolnice i operacije pacijenata osim u hitnim slučajevima, kao i rad u bolničkim poliklinikama.

U povodu te odluke Štrajkaškog odbora HLS-a, ministar zdravstva Andro Vlahušić uputio je jučer dopis svim ravnateljima i šefovima službi u bolnicama nalog da u cijelosti osiguraju funkcioniranje zdravstvenih službi te pozvao bolesnike da uredno dođu u bolnice na zakazane preglede i operacije. To znači da je, osim dežurstava i hitne službe u bolnicama obvezan rad u ambulantama, laboratorijima i poliklinikama.

Štrajk liječnika počeo je 15. siječnja pružanjem smanjenog opsega usluga pacijentima, a prema podatcima Sindikata podržalo ga je 90 posto liječnika isticanjem sindikalnih bedževa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata i Štrajkaškog odbora dr. Ivica Babić rekao je da kompromisna ponuda Vladi za povećanje plaća od 28 posto vrijedi do iduće srijede, nakon čega će se Sindikat vratiti na početne zahtjeve za povećanje plaća od 45 posto.

Sindikat traži da plaće liječnika s položenim državnim ispitom iznosi dvije prosječne hrvatske plaće ili 7 tisuća kuna, a za liječnika specijalista dvije i pol prosječne plaće ili 9 tisuća kuna.

Vlada ne prihvaća sindikalne zahtjeve za povećanjem liječničkih plaća za 45 posto, već je spremna plaće u ovoj godini povećati 10 posto te osigurati više novca za plaćanje posebnih uvjeta rada i stimulaciju liječnika koji više rade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara