Šesti Zagreb Film Festival je pred vratima

Šesti Zagreb Film Festival je pred vratima

ŠESTI Zagreb Film Festival održavat će se od 19. do 25. listopada 2008. u svim dvoranama Studentskog centra i kinu Europa. Osim konkurencije dugometražnih i kratkih igranih filmova te dokumentaraca koji će se boriti za nagradu Zlatna kolica, bogata festivalska ponuda ove je godine upotpunjena s još dva programa - Film@CRO i Velikih 5. Nastavljaju se i prošlogodišnji uspješni programi Matineje, Bibijada i Moj prvi film, uz koji se predstavlja i drugi dio istoimene popularne knjige, koju će predstaviti sam autor Stephen Lowenstein.

U glavnom programu bit će prikazano 12 dugih igranih filmova, 15 kratkih igranih filmova te 12 dokumentarnih filmova. Svi filmovi u glavnom programu prvi su ili drugi film autora, odnosno autorice, i natječu se za nagradu festivala Zlatna kolica te novčane nagrade koje osiguravaju sponzori.

U programu će se naći i novi film starih znanaca ZFF-a, belgijskog redateljskog trojca Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja. Za svoj prvi film "Ledenjak" ("Iceberg") odnijeli su Zlatna kolica prije tri godine, a sada stižu s dugometražnim igranim filmom "Rumba", prikazanim u kanskom Tjednu kritike. Izvrstan "Snijeg" Aide Begić o životu u poslijeratnoj Bosni te "Moscow, Belgium" Christophea Van Rompaeyja, humoristična priča o neobičnoj ljubavi poštarice i deset godina mlađeg kamiondžije s Tjedna kritike stižu s nagradama.

U dokumentarnom programu naći će se nekoliko muzičkih filmova: srpski "Kao da je bilo nekad" raspliće priču o životu i djelu Milana Mladenovića, frontmena kultne Ekatarine Velike, "Slingshot Hip Hop" njujorške redateljice Jackie Reem Salloum priča o palestinskim rapperima, a ritmični "The Soundless Fall of Gravitation" berlinskog Zagrepčana Saše Oreškovića prati glazbene nomade u istraživanju vibracija i zvuka. "Salim Baba" Tima Sternberga, nominiran za nagradu Oskar, priča je o Indijcu koji za život zarađuje uz pomoć pokretnog kina, a "Madrid - The Shadow of a Dream" otkriva španjolski kulturni pokret Movida i jednog od njegovih aktera - Pedru Almodóvara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljstvo nam je ove godine u programu Film@CRO prikazati strane filmove snimane u Hrvatskoj, među ostalima i 'Limeni Bubanj' Volkera Schloendorffa i 'Proces' Orsona Wellesa kao i 'Die Finanzen des Grossherzogs' Friedricha Wilhelma Murnaua, najstariji očuvani film snimljen u Hrvatskoj još davne 1923. koji ćemo objaviti na DVD-u. Izuzetno smo ponosni što ćemo festival otvoriti kratkim filmom Oktavijana Miletića 'Agram Haupstadt Kroatiens', koji je snimio 1943. za njemačke producente i koji nikad nije prikazan u Hrvatskoj. Bundesarchiv upravo restaurira kopiju koju će nakon toga pokloniti Hrvatskoj kinoteci. U programu Velikih 5 predstavljamo hitove pet najvećih europskih filmskih produkcija: Francuske, Španjolske, Velike Britanije, Italije i Njemačke", najavio je novosti direktor ZFF-a, Boris Matić.

I ove godine popodnevni termin velike dvorane SC-a rezerviran je za nove svjetske hitove u programu Matineje, a podne u kinu Europa za Bibijadu, filmove namijenjene mlađem uzrastu. Program Moj prvi film ponovno donosi debitantske filmove poznatih autora, a ove godine u Zagreb stiže i Stephen Lowenstein, autor knjige "Moj prvi film" te će na festivalu osobno predstaviti njezin drugi dio u izdanju Zagreb Film Festivala.

Kao uvertira festivalu u kinu Europa bit će otvorena izložba "Ciao Anna", fotografije iz života i djela Anne Magnani, jedne od najvećih svjetskih glumica koja se održava povodom stote godišnjice njenog rođenja. Izložba će biti otvorena od 9. listopada, a trajat će do završetka festivala. Zagreb Film Festival organizira istoimena umjetnička organizacija. Zagreb Film Festival dio je novog gradskog projekta međunarodnih kulturnih susreta YES ZGB, kulturne jeseni u hrvatskoj metropoli.

I.M.
Foto: ZFF

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara