Šestorica čelnika Credo banke danas pred sucem istrage

Foto: Nikola Vilić / Cropix

ŠESTORICA čelnika Credo banke, koji su osumnjičeni za zloporabu u gospodarskom poslovanju, danas će biti privedeni sucu istrage koji bi trebao donijeti odluku o istražnom zatvoru.

Podsjetimo, policija je u sklopu akcije protiv čelnika Credo banke uhitila šest osoba. Osim vlasnika Borisa Barača i Mirka Vukovića, uhićeni su i njihovi sinovi Vibor Barač i Marko Vuković. Bili su članovi Kreditnog odbora banke koji je odobravao izdavanje rizičnih kredita vlasnicima. Novac se plasirao u njihova privatna poduzeća.

Osim očeva i sinova Barač i Vuković, policija je jučer uhapsila i predsjednika Uprave banke Šimu Luketina te člana Uprave Matu Mišića. Svi se terete za zloporabu položaja i ovlasti te okvirno štetu od nekih 250 milijuna kuna.


Neki od uhićenih vlasnika zanijekali su krivnju utvrdivši da bi kredite vratili, no da ih je u tome spriječila likvidacija banke od strane HNB-a prije 20-ak dana. HNB je, međutim, upozorio da su krediti davani bez valjanih instrumenata osiguranja te da se kasnilo sa otplatom.

Do konačnog sloma je došlo jer je banka ostala bez jamstvenog kapitala koji je završio u rukama vlasnika.

Prema izvješću HNB-a, Credo banka je lažno iskazala poslovanje pa se pretpostavlja da bi istražnim nalogom trebalo biti obuhvaćeno i krivotvorenje isprava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara