Sestra ostvarila američki san, a brat stvorio američku noćnu moru

DOK SVJETSKI mediji 23-godišnjeg Cho Seung-huija, monstruoznog ubojicu sa Sveučilišta Virginia Tech, opisuju kao oličenje sveg najgoreg u suvremenoj Americi, njegova starija sestra Sun-Kyung je oličenje svega najpozitivnijeg što se vezuje uz američki san.

S obzirom na to koliko su različiti životni putevi kojima su krenuli Cho Seung-hui i Sun-Kyung, teško je zamisliti da su njih dvoje odrasli pod istim krovom.

No upravo to se dogodilo u domu Sung Choa i Hyang Cho, para koji je prije dvadesetak godina živio sirotinjskoj četvrti južnokorejskog glavnog grada Seoula.

Par je jedva sastavljao kraj s krajem držeći mali antikvarijat, a živjeli su u podrumu trošne zgrade.

Kada su im rođaci 1992. godine ponudili da dođu živjeti u SAD, odmah su pristali nastojeći svojoj djeci omogućiti što bolji život.

Mukotrpnim radom im je to uspjelo, pa su pet godina kasnije za 145.000 dolara kupili kuću u Centrevilleu, gradu u državi Virginia.

Susjedi Choove opisuju kao povučene, ali "pristojne" ljude. Umjesto sa susjedima uglavnom su se družili sa sunarodnjacima te redovno odlazili u Korejsku prezbiterijansku crkvu.

"Na njima se odmah vidjelo da rade 12-13 sati dnevno ne bi li oba djeteta poslali na fakultet", rekao je Jeffrey Ahn, predsjednik Lige korejskih Amerikanaca u Virginiji.

U slučaju 24-godišnje Sun-Kyung su se Choovi imali itekako čime ponositi. Svoju kći su uspjeli upisati na Sveučilište Princeton, elitnu obrazovnu instituciju koja pripada znamenitoj Ligi bršljana, i čija diploma garantira unosne poslove u najuglednijim američkim korporacijama.

Sun-Kyung je tamo diplomirala ekonomiju, a za njen talent se zainteresirao američki State Department. Posljednju godinu je provela kao stažist u američkom veleposlanstvu u Bangkoku. Tamo je dosta vremena provela po lokalnim tvornicama, s obzirom da su je zanimali radni odnosi u zemljama u razvoju. Svoja je zapažanja opisala u članku za "Princeton Weekly Bulletin".

Međutim, san o diplomatskoj karijeri je ustupio mjesto noćnoj mori kada se pročulo da je upravo njen brat počinitelj stravičnog krvoprolića.

Bračni par Cho se, prema riječima južnokorejskog veleposlanika, nalazi u bolnici u stanju šoka. Njihov dom, koji se nalazi u dobrostojećoj četvrti Sully Station, čuvaju policajci u strahu od odmazde.

Vijest o bratovom zločinu je Sun-Kyung zatekla u Iraku gdje je radila kao službenik State Departmenta. Sun-Kyung je odmah uzela godišnji odmor kako bi se "suočila s ovom situacijom".

D.A.

Foto: Princeton Weekly Bulletin
.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara