Šetnja svemirom prekinuta zbog zaglavljenog prekidača

NAGLU obustavu ambiciozne šetnje svemirom na Međunarodnoj svemirskoj postaji uzrokovao je zaglavljeni prekidač, a ne opasno curenje kisika, izjavila je NASA u petak.

Američki astronaut Michael Fincke, koji je u četvrtak prvi put pošao u šetnju svemirom, nalazio se izvan zračne komore oko dvije minute kada su mu ruski kontrolori naredili da se vrati, zajedno s ruskim kolegom Gennadyjem Padalkom.

Kontrola misije u Moskvi otkrila je pad pritiska u Finckeovom primarnom spremniku s kisikom, što je moglo značiti da je došlo do opasnog istjecanja.

Ali, NASA je u petak rekla u da je pomoćni prekidač za napajanje kisikom na ruskom odjelu bio stavljen na poziciju "uključeno", iako je indikator pokazivao da je okrenut na "isključeno".

Fincke je isprobao prekidač prije napuštanja zračne komore, ali iz nekog razloga mehanizam se zaglavio, rekla je NASA. Rezlutat toga bio je najkraći boravak u svemiru u povijesti SAD-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusi su u potpunosti oslobodili posadu od mogućnosti bilo kakve pogreške", rekao je glasnogovornik NASA-e Rob Navias.

Voditelji misije sastat će se u utorak da dogovore novi izlazak u svemir, koji je prvotno bio predviđen za večer njihova susreta.

Američki i ruski astronaut trebali su izvesti vanjske popravke na postaji i hod u svemiru trebao je trajati oko šest sati.

(Hina) xam yam

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara