Ševardnadze poziva vojsku da se suzdrži od upotrebe sile

GRUZIJSKI predsjednik Eduard Ševardnadze u nedjelju je pripadnicima vojske naredio da se suzdrže od upotrebe sile protiv nekoliko tisuća pristalica oporbe koji su u subotu zauzeli zgradu parlamenta i zgrade ostalih ključnih institucija, nakon čega je u zemlji proglašeno izvanredno stanje. L

"Predsjednik je izričito zabranio bilo kakve akcije koje bi mogle dovesti do krvoprolića", izjavio je ministar obrane David Tevzadze.

Ševardnadze se svojoj rezidenciji nedaleko Tbilisija sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Igorom Ivanovim koji je u nedjelju rano ujutro doputovao u glavni gruzijski grad. Dvojica političara raspravljaju o mirnim načinima rješenja krize. "Ne smije se dopustiti da kriza eskalira", rekao je novinarima Ivanov.

Na ulicama Tbilisija sinoć su se mogla vidjeti oklopna vozila, a došlo je i do mobilizacije vojnih snaga. No, gruzijski ministar unutarnjih poslova izjavio je kako je svrha spomenutih koraka zaštita predsjedničke rezidencije, a ne napad na prosvjednike.

Američki državni tajnik Colin Powell i glavni tajnik UN-a Kofi Annan Ševardnadzeu su savjetovali da pozove strane na mirno rješenje krize.

Agencije izvješćuju da u nedjelju ujutro na ulicama Tbilisija vlada mir, unatoč velikom broju pristaša oporbe. Prosvjednici se još uvijek nalaze u zgradi parlamenta i gradskoj vijećnici. Ševardnadze im je dao rok do ponedjeljka da zgrade napuste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara