Sever ponovno izabran za predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata

KREŠIMIR SEVER na današnjem je saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) ponovno izabran za predsjednika te sindikalne središnjice.

Sever je poručio da međunarodno preuzete obveze, radilo se o MMF-u ili Svjetskoj banci, ne smiju biti važnije od hrvatskih građana te da nitko ne smije biti žrtvovan zbog "viših ciljeva".

"Nitko nema pravo novim prijedlogom Zakona o radu (ZOR) prebaciti teret i cijenu promjena na starije radnike", rekao je Sever, koji je kao jedini kandidat za predsjednika NHS-a izabran jednoglasno.

Pritom je poručio da hrvatski radnici nikada neće pristati da budu "jeftina radna snaga na pladnju vlasnika kapitala" što im se pokušava nametnuti izmjenama ZOR-a.

Radnik zbog dosadašnjih loših iskustava sve teže može vjerovati poslodavcima i političarima, dok vlast ne poštuje kolektivne ugovore ali se zato slijepo pridržava obveza preuzetih od MMF-a i Svjetske banke.

Poslodavci pak zapošljavaju radnike na crno, tjeraju ih da bez naknade rade prekovremeno, ne poštuju njihovo pravo na slobodnu nedjelju i dan tjednog odmora, a sve radi veće zarade.

Sever jer pritom upozorio da se izvozom ne pokriva ni polovica uvoza, a vlast i poslodavci napredak zemlje i veću konkurentnost vide u jeftinoj radnoj snazi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kaže Sever, konkurentnost gospodarstva treba graditi na novim znanjima i vještinama, a ne niskoj cijeni rada.

Drugi redovni sabor NHS-a održan je u nazočnosti predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora, poslodavaca, političkih stranaka i drugih sindikalnih središnjica.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović poručio je da Vlada, sindikati i poslodavci zajedničkim radom trebaju osigurati prosperitet zemlje.

"Imamo razloga za zadovoljstvo jer smo razgovorima o izmjenama ZOR-a pokazali da možemo preuzeti odgovornost i sjesti za stol", rekao je Vidović.

Možda nismo napravili sve, ali je ipak puno učinjeno izmjenama ZOR-a i pratećih zakona, koji će osigurati fleksibilnost i socijalnu sigurnost, dodao je Vidović.

Potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac rekao je da se problemi s kojima se Hrvatska susreće mogu riješiti samo zajednički, a država u sukobu rada i kapitala uvijek treba biti na strani slabijega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara