Sever: Vlada priča o pastirima i gleda kako raste insolventnost!

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

NA DANAŠNJOJ konferenciji za novinare predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever se obrušio na Vladu i premijerkine opaske o lijenim Hrvatima koji ne žele biti pastiri.

"Vlada mora hitno ponuditi mjere za rješavanje problema insolventnosti koja je već dosegla iznos od 36 milijardi kuna. Nenaplaćeni porezi i doprinosi iznose oko 13,5 milijardi kuna, a oko 70.000 ljudi radi i ne prima plaću", rekao je Sever.

Također je rekao da je velik dio tvrtki spreman za stečaj jer nisu solventne i nemaju odakle podmiriti svoje obveze te da Vlada samo pogledom prati kako raste insolventnost u državi. "Ne radi ništa čak ni kako bi naplatila vlastita potraživanja s osnova neplaćenih poreza i doprinosa. Pitamo premijerku Jadranku Kosor ne bi li joj uz sve savjetnike netko napokon mogao savjetovati kako da riješi pitanje neplaćanja obveza prema radnicima i državi", dodaje Sever.


"Poslodavcima koji ne isplaćuju plaće treba blokirati račune radi naplate potraživanja, a neisplatu plaća tretirati kao kazneno djelo"


Severov sindikat Vladi predlaže vođenje obavezne multilateralne kompenzacije među dužnicima kojom bi se u dva-tri mjeseca mogla riješiti trećina dugova. Predlaže i ponovno uvođenje sustava autorizacije plaća kojim bi se osiguralo da nijedan poduzetnik koji nije uplatio poreze i doprinose ne može isplaćivati plaće. "Poslodavcima koji ne isplaćuju plaće u zakonskom roku trebalo bi blokirati račune radi naplate potraživanja, a neisplatu plaća tretirati kao kazneno djelo", kaže Sever.

"Vlada mora poduzeti hitne korake! Iako već postoje mnogi zakoni koji nude brojna rješenja oni se ne primjenjuju i zaobilaze. Zbog toga je potrebno uvesti nove. Vlada mora uvesti reda, smanjiti razinu neplaćanja, povećati broj radnih mjesta i bez spominjanja pastira", ocijenio je Sever na kraju konferencije za novinare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara