SFeraKon 2007 u znaku cyberpunka

U ZAGREBU na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) će se od petka 20. travnja do nedjelje 22. travnja održati SFeraKon 2007 (www.sferakon.hr).

SFeraKon je najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava po 29. puta. Konvenciju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba. Ove godine očekuje se oko 800 posjetitelja, mahom vjernih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove.

SFeraKon 2007 je u znaku cyberpunka. Cyberpunk je podžanr znanstvene fantastike nastao 1980. godine, a njegova je osnovna tema sukob između hakera, umjetne inteligencije i megakorporacija. Radnja takvih djela najčešće se odvija na Zemlji i to u bliskoj budućnosti čime se naglašavaju posljedice koje tehnologija ima na društvo.

Počasni gost SFeraKona 2007 je Bruce Sterling, jedan od najboljih cyberpunk autora i jedan od začetnika ovog podžanra znanstvene fantastike. Posjetitelji SFeraKona 2007 moći će se sa Sterlingom upoznati i razgovarati u petak, a u subotu i nedjelju moći će poslušati njegova predavanja o cyberpunku i futurologiji.

Središnji događaj SFeraKona 2007 je Svečana skupština koja će se održati u subotu 21. travnja u 20 sati, a u okviru koje će se uručiti nagrade SFera, te nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove.

Na konvenciji će se predstaviti i niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom i fantastikom. Organizirane su igraonice, turniri i demonstracije RPG igara, sajam knjiga, prodajna izložba i nakita i radionica izrade nakita, predavanja o nizu tema vezanih uz znanstvenu fantastiku, fantastiku i horor, te zabavni program koji uključuje tematske kvizova, među kojima je i Bočkoteka, opći kviz znanja o znanstvenoj fantastici u književnosti, filmu, likovnoj umjetnosti i glazbi s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru. Najuspješnije natjecatelje Bočkoteke očekuju poklon-bonovi Algoritma.

Mlađi posjetitelji SFerakona 2007 mogu razgledati izlobu radova svojih nagrađenih vršnjaka, pohađati radionicu crtanja vanzemaljaca i sudjelovati u raznim igrama. Stariji posjetitelji moći će se zabaviti raznim tematskim radionicama u organizaciji pojedinih udruga, aukcijom knjiga, igrama SF pantomime i sada već legendarnom igrom SFeraKon Survivor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara