SFOR OBAVLJA PRETRESE, BJELICA I MANDIĆ NEGIRAJU KRIVNJU

Britanski i američki vojnici iz sastava stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) obavili su u petak pretres zgrade Glavnog stožera Vojske Republike Srpske u Banjoj Luci te odjela entitetskog ministarstva obrane u Bijeljini.

Pretres koji je potrajao nekoliko sati u Banjoj Luci je potom obavljen i u prostorijama Doma vojske te dijelu objekta Narodne skupštine kojim se također koristi vojska bosanskih Srba.

Iz zapovjedništva SFOR-a u Sarajevu priopćeno je kako je provjera vojnih objekata u Republici Srpskoj obavljena u sklopu mandata stabilizacijskih snaga koje imaju zadaću spriječiti protudaytonske atkivnosti.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čović u povodu SFOR-ove operacije sazvao je izvanredno zasjedanje najviših entitetskih dužnosnika na koje je pozvan i načelnik Glavnog stožera te ravnatelj Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova.

Ranije tijekom dana vojnici SFOR-a su na Palama i u Lukavici kod Sarajeva pretresli zgradu u kojoj je sjedište općine ´Srpsko Sarajevo´.

Potvrđeno je kako je ta operacija bila u izravnoj vezi s poduzimanjem mjera protiv osoba za koje se sumnja da pomažu skrivanje Radovana Karadžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik općinske skupštine Milovan Bjelica koji je u petak odlukom visokog predstavnika smijenjen s te dužnosti zbog veza s Karadžićem, novinarima je kazao kako ga se sumnjiči za nešto što nije odgovoran te u čemu nije sudjelovao.

On je sugerirao kako se optužbe protiv njega temelje na novinskim napisima te na tvrdnjama za koje nikada nisu dani dokazi istaknuvši kako nema nikakvu privatnu tvrtku niti bankovne račune, posebice ne u inozemstvu.

Bjelica je ipak najavio kako će u potpunosti poštovati odluku visokog predstavnika i povući se sa svih dužnosti i unutar Srpske demokratske stranke (SDS).

Momčilo Mandić, bivši Karadžićev ministar policije kojega je Ashdown označio glavnim financijerom bivšeg vođe bosanskih Srba, također je odbacio optužbe međunarodne zajednice.

´Američka vlada griješi kada me povezuje s Karadžićem i ja u cijelosti podupirem napore da se ispita rad ´Privredne banke´ i tvrtke ´Manco Oil´´, kazao je Mandić za TV Republike Srpske u telefonskom javljanju iz Beograda.

Mandić je ustvrdio kako s Karadžićem nema kontakata još od prosinca 1994. kada je smijenjen s dužnosti voditelja ureda Republike Srpske u Beogradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara