SFOR predao policiji osumnjičenog za terorizam

PRIPADICI Stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) predali su Sabahudina Fiuljanina osumnjičenog za povezanost s terorizmom lokalnoj policiji, potvrdio je u Sarajevu glasnogovornik SFOR-a Shawn Mell.

Fiuljanin koji, je protekla tri mjeseca proveo u zatvoru u bazi SFOR-a kod Tuzle, pripadnicima federalnog Ministastva unutarnjih poslova predat je u jutarnjim satima a nakon toga je prebačen u Srebrenik gdje je priveden općinskom istražnom sucu.

Fiuljaninov odvjetnik Osman Mulahalilović također se pojavio u Srebreniku gdje je novinarima kazao kako očekuje da njegov branjenik bude pušten na slobodu.

´Postoje dvije mogućnosti. Mogu ga optužiti za nelegalno posjedovanje oružja, za što je ionako predviđena amnestija, ili pak za povezanost s terorizmom no ne vjerujem da će se to dogoditi jer su takva djela u nadležnosti federalnog a ne općinskog tužiteljstva´, kazao je Mulahalilović.

Sabahudin Fiuljanin uhićen je krajem listopada prošle godine jer su pripadnici SFOR-a posumnjali da nadzire njihovu bazu. Tijekom naknadnog pretresa njegove kuće utvrđeno je kako on skriva pištolj i protutenkovski lanser.

Također je utvrđeno kako on posjeduje više putovnica BiH i SR Jugoslavije te da je nejasno pod kojim je okolnostima ta osoba podijetlom iz Sandžaka dobila bosanskohercegovačko državljanstvo.

Fiuljanin je s obitelji živio u selu Gornja Maoča kod Brčkog gdje se doselio zajedno s još nekim pripadnicima bivše zajednice mudžahedina koja je postojala u selu Gornja Bočinja u središnjoj Bosni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon višetjedne istrage SFOR je objavio kako postoje dokazi da je Fiuljanin povezan s ´Al-Quaidom´. Glasnogovornik Mell u četvrtak nije želio potvrditi tu izjavu ali je istaknuo kako SFOR Fiuljanina i dalje smatra ´ekstremistom´.

´Mi i dalje smatramo kako on predstavlja prijetnju a činjenica da smo ga predali lokalnoj policiji to ne dovodi u pitanje´, kazao je glasnogovornik SFOR-a. On je istaknuo kako zapovjedništvo SFOR-a očekuje da federalni MUP nastavi istragu o Fiuljaninovim aktivnostima.

Odvjetnik Mulahalilović proteklih je mjeseci vodio intenzivnu kampanju za puštanje Fiuljanina na slobodu tvrdeći kako ga SFOR zapravo drži u ropstvu. Dom za ljudska prava BiH ranije ovog mjeseca naložio je vlastima BiH da zatraže od SFOR-a Fiuljaninovo izručenje.

Bojnik Mell je kazao kako je SFOR odluku o izručenju donio temeljem svojih procjena, iako uvažava tijela vlasti BiH.

Uhićenje Fiuljanina obavljeno je temeljem ovlasti što ih prema Daytonskom sporazumu ima SFOR u BiH a bojnik Mell je istaknuo kako je i ovaj događaj upozorenje da BiH mora što prije uspostaviti vlastite mehanizme koji će osigurati učinkovitu borbu protiv terorizma i ozbiljnih oblika kriminala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara