SFOR U BiH UNIŠTAVA SUVIŠNO STRELJIVO

Pripadnici Stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) započeli su u utorak uništavanje više od tisuću tona streljiva i eksploziva što ga posjeduje Vojska Republike Srpske (VRS), izjavio je u Sarajevu glasnogovornik SFORa Jeremy Tod.

Tijekom provjera skladišta VRS utvrđeno je kako se u njima nalazi velika količina nestabilnog streljiva i eksploziva koje predstavlja veliki rizik i po okoliš i po vojsku.

"Oko tisuću metričkih tona mora biti uništeno što prije", kazao je Tod dodavši kako je zbog hitnosti operacije NATO u BiH poslao posebni tim belgijske vojske osposobljen upravo za ovakve aktivnosti.

Još tri tima talijanske vojske osposobljena za uništavanje ekplozivnih tvari koja su trenutačno raspoređena na Kosovu stoje na raspolaganju SFOR-u u slučaju potrebe za njihovim angažiranjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uporedo s eliminiranjem suvišnog streljiva i eksploziva iz vojnih skladišta, SFOR provodi operaciju uništavanja protuzrakoplovnih raketnih bacača što ih posjeduju VRS i Vojska Federacije BiH.

Taj program financira američka vlada a pokusnom unišavanju prve količine ovih bacača obavljenom u ponedjeljak u okolici Sarajeva nazočan je bio i pomoćnik američkog državnog tajnika Lincoln Bloomfield. On je izjavio kako su SAD od svih prijateljskih zemalja zatražile uništavanje takvih projektila jer oni predstavljaju idealno oružje za teroriste.

Prijenosnim raketnim bacačima zemlja-zrak moguće je bez većih poteškoća rušiti civilne pa i vojne zrakoplove. Prema postojećim procjenama, entitetske vojske u BiH imaju oko pet tisuća ovakvih bacača od čega je 75 posto u posjedu vojske bosanskih Srba.

Svi oni morali bi biti uništeni u narednim tjednima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara