SHALOM: IZRAEL JE SPREMAN PREPUSTITI KONTROLU GAZE I BETLEHEMA

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom izjavio je u nedjelju u Jordanu da je Izrael spreman prepustiti kontrolu nad pojasom Gaze i Betlehemom Palestincima, ako su oni spremni preuzeti tu odgovornost.

"Izrael je spreman napustiti Gazu i Betlehem, a Palestinci trebaju odlučiti jesu li spremni uzeti ta područja pod svoju odgovornost", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova nakon razgovora sa svojim jordanskim kolegom Marwanom Moasherom u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Shounehu na obali Mrtvog mora.

"Sada smo blizu sporazuma, to će biti prva etapa u budućnosti", rekao je.

On je inzistirao na činjenici da Palestinci "moraju okončati terorizam i nasilje". "Palestinska uprava mora napraviti ozbiljan izbor i trenutačno djelovati protiv terorizma", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom kratkog posjeta regiji u petak američki državni tajnik Colin Powell zatražio je od palestinskog premijera Mahmouda Abbasa da preuzme kontrolu nad područjima s kojih Izrael tvrdi da se spreman povući ne čekajući ishod razgovora o prekidu vatre koje vodi s palestinskim oružanim skupinama.

Izraelski ministar je rekao da je razgovarao s princom nasljednikom Bahreina. "Sastao sam se s princom nasljednikom Bahreina i sastat ću se s jordanskim kraljem, ministrima vanjskih poslova Egipta, Katara i drugima", izajvio je Shalom.

Radi se o prvom javnom susretu šeika Salmana ben Hamada al-Khalifom i Shaloma.

"To dokazuje da intenzivno razgovaramo s arapskim svijetom kako bi okončali sukob", dodao je šef izraelske diplomacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara