Sharon će bojkotirati susret s javierom solanom

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon bojkotirat će u srijedu sastanak s Javierom Solanom kako bi izrazio nezadovoljstvo odlukom visokog predstavnika EU za vanjsku politiku da se sastane s Jaserom Arafatom, izvijestio je u utorak izraelski javni radio.

Solana je, za razliku od američkog državnog tajnika Colina Powella koji se u nedjelju odbio sastati s Arafatom, najavio svoj susret s palestinskim predsjednikom tijekom svoje bliskoistočne turneje.

"Arafat je predsjednik Palestinske samouprave, uveo je reforme i to je pozitivno", objasnio je Solana svoj stav tijekom boravka u Egiptu.

Izraelska strana smatra da svaki sastanak visokih dužnosnika s Arafatom slabi poziciju palestinskog premijera Mahmouda Abbasa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede američkog mirovnog plana za Bliski istok, koji Izrael nije prihvatio, dnevni list Jerusalem Post je u svom izdanju od utorka objavio da Izrael, kada je riječ o prvoj fazi plana, tj. obustavi širenja židovskih naselja na palestinskim područjima, nije podvrgnut nikakvom pritisku od strane SAD-a.

"Pritisak ne postoji ni od koga", odlučno je rekao Sharon u razgovoru za novine.

Izraelski premijer bi se s Georgeom W. Bushom trebao sastati 20. svibnja u Washingtonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara