Sharon neće odstupiti s premijerske dužnosti

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon u svom je prvom obraćanju javnosti u ponedjeljak, nakon što je jučer doživio lakši moždani udar, izjavio da u narednom razdoblju ne namjerava odstupiti s premijerske dužnosti.

"Već sam na bojištu izraelske politike zadnjih 60 godina i definitivno planiram nastaviti svoj posao", izjavio je za izraelski Army Radio.

Zdravstveno stanje premijera bolje

Zdrastveno stanje izraelskog premijera se poboljšalo, rekao je novinarima Youval Weiss, zamjenik direktora bolnice Hadassah Ein Kerem u Jeruzalemu.

"Stanje mu se poboljšalo dok smo radili pretrage", rekao je Weiss, dodajući kako se Sharon (77) za vrijeme pretraga šalio s liječnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sharon razgovara sa svojim bližnjima i sa suradnicima. Noć mora provesti u bolnici na promatranju. Vjerujemo da će uskoro moći napustiti bolnicu", dodao je Weiss.

Bude li Sharon nesposoban obnašati svoju dužnost zamijenit će ga vicepremijer Ehud Olmert. Prema izraelskom ustavu, ukoliko bi premijerova nemogućnost obnašanja dužnosti premašila 100 dana, organizirali bi se izbori.

Premijerovi pomoćnici navode kako je Sharonu pozlilo nakon niza sastanaka koje je održao u svom uredu u Jeruzalemu te je hitno prebačen u bolnicu Haddassah gdje je podvrgnut dubinskom snimanju mozga.

"Na putu prema bolnici je nakratko izgubio svijest, no ubrzo je ponovno došao k sebi", rekao je jedan od bolničara medijima.

Želje za brzim oporavkom poslali su mu američki predsjednik George W. Bush i palestinski lider Mahmud Abas.

No, u nekim se palestinskim mjestima na vijest da je Sharon u bolnici začula pucnjava iz vatrenog oružja u znak zadovoljstva.

Sharon je jučer pretrpio manji moždani udar te je prevezen u bolnicu u Jeruzalemu, javio je sinoć BBC.

Prije nego što je odvezen u bolnicu Sharon je izgubio svijest, no nedugo potom je ponovo došao k svijesti.

77-godišnji Sharon na pretragama je u bolnici Hadassah, javila je izraelska televizija Channel 2 TV, a život mu nije u opasnosti.

Iz Ureda premijera javljaju kako se prije moždanog udara žalio da se ne osjeća najbolje. Prije nego što je dovezen u bolnicu, okružio ju je sigurnosni policijski kordon.

Ariel Sharon, koji je na mjestu premijera od 2001. godine, nedavno je kazao kako napušta desničarsku stranku Likud, te pozvao glasače i desne i lijeve struje da se pridruže novoj stranci Kadima (Napredak).

Prema anketama, ta bi stranka sljedeće godine na izborima u ožujku mogla osvojiti najviše glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara