Sharon: Parlament će glasovati o povlačenju iz Gaze u studenome

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon, koji želi ubrzati povlačenje iz Gaze unatoč protivljenju u redovima svoje vlastite stranke Likud, izjavio je u utorak da će iznijeti prijedlog zakona za izvršavanje tog plana na glasovanje u parlament do 3. studenoga.

Sharon je rekao zastupnicima iz Likuda da će nacrt prijedloga zakona o evakuaciji stanovnika i vojnika iz Gaze biti predstavljen ministrima u vladi do 26. rujna i da će tražiti da vlada odobri taj prijedlog do 24. listopada.

To bi otvorilo put za prvo čitanje prijedloga zakona u parlamentu, koji još mora dati svoje mišljenje o Sharonovom planu povlačenja.

"Plan povlačenja bit će proveden i točka", rekao je Sharon.

Međutim, on mora prevladati otpor desničara u svojoj koaliciji prema planu povlačenja koje podržavaju SAD-a i možda će morati napraviti promjene u vladi kako bi dobio većinu i u svojoj vladi i u parlamentu.

Sharon nije uspio uvjeriti u ponedjeljak vladu da ubrza povlačenje iz Gaze koje je u načelu dogovoreno prije dva mjeseca, rekli su politički izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Sharonovom ubrzanom planu, kojeg je u utorak iznio i Likudu, Izrael bi se mogao početi povlačiti iz okupirane Gaze već početkom iduće godine. Prvotno se očekivalo da će taj proces započeti u drugoj polovici 2005. i da će biti završen do kraja godine.

Prema Sharonovom ishodišnom planu "jednostranog povlačenja" koji je odobren u lipnju, naselja u Gazi trebala su biti uklonjena u tri faze do kraja rujna iduće godine zajedno s još četiri manja naselja na Zapadnoj obali.

Međutim, premijer sada želi da se istodobno evakuira 21 židovsko naselje u pojasu Gaze, a ne u tri faze. Njegov je cilj spriječiti otezanje i žestoke sukobe između doseljenika i snaga sigurnosti kao i višestruke konfrontacije u svojoj vladiZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara