Sharon poziva francuske Židove da se dosele u Izrael; Pariz izjavu ocjenjuje neprihvatljivom

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon u nedjelju je pozvao francuske Židove da "odmah" dosele u Izrael zbog antisemitskih prijetnji kojima im se u toj zemlji prijeti, na što je odmah reagirao Pariz ocijenivši tu Sharonovu izjavu "neprihvatljivom".

"Predlažem svim Židovima da dođu u Izrael, a pritom posebno mislim na francuske Židove koji bi to trebali učiniti odmah", rekao je Sharon u Jeruzalemu u razgovoru s predstavnicima američkih židovskih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U Francuskoj je antisemitizam uzeo maha", upozorio je Sharon, istaknuvši istodobno kako je "francuska vlada poduzela odgovarajuće mjere" protiv antisemitskih akcija i antižidovske propagande u toj zemlji. Sharonov glasnogovornik Raanan Gissin za agenciju France presse je kazao kako se premijerov poziv Židovima ne odnosi samo na francuske, već i na sve Židove u svijetu, uključujući i one koji žive u SAD-u ili Kanadi.

U prvoj polovini 2004. godine u Francuskoj su, prema podacima francuskog ministarstva unutarnjih poslova, zabilježena 132 antisemitska čina i 95 ksenofobičnih i rasističkih ispada, što je više nego tijekom cijele 2003. godine. Svake godine u Izrael se doseli oko dvije tisuće francuskih Židova.

Na ovu je Sharonovu izjavu reagiralo francusko ministarstvo vanjskih poslova, ocijenivši je "neprihvatljivom". "Odmah smo stupili u kontakt s izraelskim vlastima kako bismo od njih dobili objašnjenje za ovakve neprihvatljive izjave", rekao je glasnogovornik ministarstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara