Sharon u kritičnom stanju, izvanredan sastanak izraelskog kabineta

Sharon u kritičnom stanju, izvanredan sastanak izraelskog kabineta

IZRAELSKI kirurzi zaustavili su krvarenje u mozgu izraelskog premijera Ariel Sharona nakon višesatne operacije u četvrtak ujutro, i njegove su vitalne funkcije stabilne, premda se još uvijek nalazi u kritičnom stanju, rekao je glasnogovornik bolnice u Jeruzalemu.

>> Sharon vodi životnu bitku

"Premijeru je obavljena tomografija (CT) mozga koja je pokazala da je krvarenje zaustavljeno", rekao je glasnogovornik bolnice Hadassah Shlomo Mor-Yosef.

"On je prebačen na intenzivnu njegu na daljnje promatranje ... svi vitalni pokazatelji i funkcije su stabilni. Premijer se nalazi u kritičnom stanju", dodao je glasnogovornik.

Sharonovi suradnici koji su ranije napustili bolnicu odbili su reći novinarima kakvo je zdravstveno stanje premijera.

Dnevnik Haaretz objavio je na svojim Internet stranicama da je Sharon djelomično paraliziran i da mu liječnici daju jako male šanse za oporavak.

77-godišnji Sharon je pretrpio težak moždani udar u srijedu navečer i prebačen je u bolnicu, gdje je utvrđeno da je nastupilo moždano krvarenje te je podvrgnut hitnom operativnom zahvatu, objavili su izraelski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sharon je na respiratoru i pod anestezijom, a uz premijera se njegova dva sina. Ovlasti izraelskog premijera prenesene su na Sharonova zamjenika Ehuda Olmerta, objavio je tajnik vlade Jisrael Maimon.

Sharon je nakon što mu je u srijedu navečer pozlilo, prebačen s njegova ranča u Negevu u bolnicu, večer uoči planirane operacije srca.

Prema prvim informacijama, izraelski premijer pretrpio je lakši udar, ali liječnici su potom objavili da je stanje izraelskog premijera ozbiljno nakon što je pretrpio značajan moždani udar.

"Premijer Sharon pretrpio je težak moždani udar", rekao je dr. Shlomo Mor-Yosef, ravnatelj sveučilišne klinike Hassadah u Jeruzalemu. On je potvrdio da se premijer nalazi pod anestezijom i na respiratoru, kao i da je nastupilo moždano krvarenje zbog kojeg je Sharon prebačen na hitnu operaciju.

Ranije tijekom večeri u srijedu, izraelska televizija Channel 2 bila je izvijestila da je premijer na nosilima unesen na odjel za hitni prijem bolnice Hadassah, te da se iz službe hitne pomoći Zaka doznaje kako se žalio na bolove u grudima. Uz Sharona je bio njegov privatni liječnik, a premijer je bio pri potpunoj svijesti.

Sharon je nakon blagog moždanog udara već bio hospitaliziran 18. prosinca. Liječnici su izjavili kako dugoročnih posljedica neće biti, no otkrili su mu urođenu srčanu manu koja je očito uzrokovala moždani udar.

Sharon je za jutros bio naručen u bolnicu kako bi bio podvrgnut operaciji kojom bi se ta srčana mana uklonila.

Izvanredan sastanak izraelskog kabineta

Izraelski kabinet u četvrtak će održati izvanredan sastanak, objavljeno je nakon što je izraelski premijer Sharon u srijedu navečer podvrgnut hitnom operativnom zahvatu.

Sastanak je sazvao privremeni izraelski premijer Ehud Olmert, na kojeg su prebačene ovlasti Ariela Sharona koji je pod anestezijom i bez svijesti, navela je izraelska televizija.

U kratkoj objavi ne navode se nikakvi drugi detalji. Izraelska televizija navodi da će Olmert (60) na sastanku formalno preuzeti dužnosti Ariela Sharona.

Razvoj događaja pratite na Indexu.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara