Sharon u Londonu traži izolaciju Arafata

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon otpočeo je u ponedjeljak u Londonu razgovore s britanskim dužnosnicima, u nadi da će ih uvjeriti da prekinu veze s palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom.

Izraelci, naime, smatraju da bi prekid odnosa s Arafatom ojačao položaj palestinskog premijera Mahmuda Abbasa, koji je službenom Jeruzelemu mnogo prihvatljiviji u mirovnim pregovorima.

"Svaki kontakt s Arafatom slabi Abbasa", izjavio je u izraelski dužnosnik, koji se u Londonu nalazi u Sharonovoj pratnji, dodavši da će to pitanje biti potegnuto "na svim sastancima u Britaniji".

Sharon ovoga tjedna posjećuje Veliku Britaniju i Norvešku u svojoj novoj ulozi "mirotvorca" nakon što su on i Abbas 4. srpnja prihvatili novi mirovni plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izraelski se premijer u ponedjeljak sastao s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, a večeras ga očekuje privatna večera s britanskim mu kolegom Tonyjem Blairom, koji se u Izraelu smatra najutjecajnijim političarem u EU.

U Izraelu se već uvriježilo mišljenje da je upravo Blair bio taj koji je američkog predsjednika George W. Busha uvjerio da javno objavi novi bliskoistočni mirovni plan i tako utiša gnjev u arapskom svijetu izazvan napadom na Irak.

"Znamo koliko ste truda uložili da u teškoj situaciji pomognete mirovnom procesu i zbog toga vam želimo odati priznanje", rekao je Straw izraelskom premijeru na početku susreta.

Međutim, poteškoća u provedbi mirovnog plana ima podosta, posebice u sporom izraelskom razmontiravanju izoliranih židovskih naselja na palestinskom teritoriju, gradnji sigurnosne ograde na Zapadnoj obali i otezanju u puštanju palestinskih zatočenika. Očekuje se da će britanska strana pritisnuti Sharona da ubrza rješavanje tih pitanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara