Sharon vidi jedinstvenu priliku za mir s Palestincima

Izraelski premijer Ariel Sharon u četvrtak je rekao kako vidi jedinstvenu priliku za mir s novim palestinskim vodstvom i da je spreman koordinirati plan povlačenja iz Gaze kao korak prema širem sporazumu.

"2005. godina nudi povijesnu priliku za napredak s Palestincima koji čekamo već godinama", izjavio je Sharon na konferenciji u Herzliyji, mjestu sjeverno od Tel Aviva.

Prema Sharonovim riječima, "kamen temeljac tog napretka je plan jednostranog povlačenja iz pojasa Gaze, koji će Izrael provesti u skladu s predviđanjima... i čije razne elemente je spreman koordinirati s budućim palestinskim vodstvom".

Ta je poruka označila promjenu smjera nakon što je smrt Jasera Arafata prošlog mjeseca pobudila nadu u razgovore, ali su Palestinci to odbili, rekavši kako mogu razgovarati samo o svojoj državi na cijelom području Gaze i Zapadne obale. Palestinski premijer Mahmud Abas komentirao je Sharonovu ponudu o koordinaciji povlačenja iz Gaze. "To nije ništa novo. Prijedlog prejudicira pregovore o konačnom statusu i kao takav nije prihvatljiv", rekao je Abas.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo postići izraelsko-palestinski dogovor koji će biti temelj dugogodišnjeg suživota dviju država... Mi smo spremni na vrlo, vrlo bolne ustupke, ali nećemo činiti ustupke na sigurnosnom području", poručio je Sharon u svom govoru.

"Postoji jedinstvena prilika za mogućnost pronalaska rješenja i nitko ne zna kad će se ona ponovno ukazati. Imat ćemo istinsku priliku za postizanje sporazuma, a u budućnosti možda i istinskog mira", rekao je izraelski premijer.

(Hina) xdam ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara