Sharon žrtva pogrešne dijagnoze?

Sharon žrtva pogrešne dijagnoze?

DOK SE liječnici još uvijek bore za život Ariela Sharona, u izraelskoj javnosti već je započela debata o načinu njegovog liječenja odnosno o tome da li je stanje u kome se izraelski premijer nalazi bilo neizbježno.

Dio medicinskih stručnjaka drži da je, s obzirom na teško stanje u kome se Sharon nalazi i nikakve izglede za oporavak, premijer umjesto agresivnih kirurških postupaka trebao biti prepušten sudbini, odnosno trebalo mu se dozvoliti da po primitku u bolnice "mirno i dostojanstveno" umre u snu.

Drugi, pak, postavljaju pitanje je li se moždana kap, koja je Sharona bacila u komu, mogla izbjeći?

Među stručnjacima se javilo mišljenje kako je Sharonov kolaps posredna posljedica pogrešne dijagnoze.

Nakon što je Sharon 18. prosinca prošle godine doživio manji moždani udar, prilikom pregleda mu je pronađena urođena srčana mana. Ovih dana je ta mana trebala biti odstranjena kirurškom operacijom, a u međuvremenu je izraelski premijer primao antikoagulante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci danas tvrde da srčana mana, po svemu sudeći, nije bila uzrokom moždanog udara, odnosno da moždane udare obično izaziva kod osoba u dvadesetim,  a ne sedamdesetim godinama života, kao što je slučaj sa Sharonom.

Sharonov kolaps 18. prosinca se, umjesto toga, pripisuje gojaznosti i fizičkoj aktivnosti neprimjerenoj osobama u njegovim godinama. Liječnicima se također spočitava što su premijeru dali previše optimističnu procjenu njegovog zdravstvenog stanja nakon čega je on nastavio sa svojim aktivnostima kao da se ništa nije dogodilo.

Antikoagulantski tretman, koji je trebao spriječiti zgrušavanje krvi, u stvari je pridonio da Sharon pretrpi izljev krvi u mozak koji je zaustavljen tek nakon tri kirurške operacije.

Direktor Hadassaha, bolnice u kojoj se Sharon liječi, odbacio je sve te optužbe te ustvrdio da je njegovo osoblje učinilo sve u njegovoj moći da izliječi izraelskog premijera.

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara