Shea: NATO nastavlja s politikom otvorenih vrata

NATO će nastaviti s politikom otvorenih vrata, a jedna od njegovih najvažnijih zadaća uz suprotstavljanje terorističkim prijetnjama ostaje sigurnost Balkana, izjavio je u ponedjeljak pomoćnik za vanjske poslove glavnog tajnika NATO Jamie Shea, govoreći u Ljubljani na konferenciji za novinare.

NATO će se ubuduće više posvećivati odvraćanju prijetnje terorističkih napada, kao što pokazuje njegova uloga na ovogodišnjim olimpijskim igrama u Ateni i nogometnom prvenstvu u Portugalu, a započet će i s kontrolom pomorskog prometa u Sredozemlju kako bi se spriječio dolazak terorista u Europu ili unošenje oružja za masovno uništavanje, kazao je Shea.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važna točka budućih djelatnosti NATO saveza je i dovršenje izgradnje euroatlantske sigurnosne zone, a to je u prvom redu uspostava sigurnosti na području zapadnog Balkana, kazao je on. Pri tome, dodao je Shea, države na tom području moraju ostati stabilne i demokratske, a istodobno će se uklapati u euroatlantske organizacije.

NATO nastavlja s politikom otvorenih vrata, pa NATO svoje širenje ne namjerava zaustaviti današnjim primanjem sedam država, među kojima i Slovenije, a razvijat će i partnerstvo s Rusijom i Ukrajinom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara