SHU najavio štrajk u osnovnom školstvu

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) najavio je danas da će organizirati štrajk u osnovnim školama ako Vlada ne prihvati zahtjev da se plaće svih osnovnoškolskih djelatnika povećaju za deset posto bruto.

´Učenici 768 osnovnih škola imat će produžene zimske praznike ako Vlada ne pristane preraspodjelom novca u Ministarstvu prosvjete izdvojiti 79 milijuna kuna za plaće´, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Dalimir Kuba.

Time bi se, uključujući već osiguranih 130 milijuna kuna, plaće učitelja početnika u idućoj godini izjednačile s prosječnom hrvatskom plaćom, dok bi učitelj s 15 godina staža imao plaću 15 posto veću, a s 40 godina staža 50 posto veću od početničke plaće.

Kuba tvrdi da to nisu promijenjeni zahtjevi sindikata te da Ministarstvo prosvjete ima dovoljno novaca u proračunu za plaće u osnovnim školama, ali da bi ga trebalo preraspodijeliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izračunao je i da bi se moglo uštedjeti čak 20 milijuna kuna ako bi oko 300 ravnatelja osnovnih škola starijih od 65 godina odu u mirovinu, kako nalaže zakon.

Sindikat hrvatskih učitelja prekinuo je pregovore i pokrenuo postupak mirenja jer drži neprihvatljivom Vladinu ponudu da se plaće povećaju samo učiteljima i stručnim suradnicima, a ne svim zaposlenima u sustavu osnovnog školstva.

Sindikat je za miritelja između sindikata i Vlade predložio ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića, s obzirom da je on u svome sustavu izborio povećanje plaća svim zaposlenicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara