SHU zbog lažnih izjava najavio tužbu protiv čelnika Preporoda

SINDIKAT Hrvatskih Učitelja (SHU) odbacio je danas navode da ima poteškoća s financijskim poslovanjem, a zbog takvih je, kako kaže, nemoralnih i neistinitih tvrdnji najavio podizanje tužbe protiv čelnika Sindikata Preporod Vinka Filipovića.

Filipović je u Vjesniku od 21. siječnja naveo kako postoje indicije da SHU ima određene poslovne probleme i da se može pretpostaviti da će sredstava iz doprinosa solidarnosti za nečlanove sindikata trošiti za pokriće loših poslovnih rezultata sindikalnog poduzeća "Vila Ružica".

Čelnik SHU-a Dalimir Kuba na današnjoj je konferenciji za novinare takve tvrdnje ocijenio nemoralnim i netočnim, naglasivši da SHU posluje izuzetno dobro jer je od 1995. do danas uvećao sredstva proračuna za 2,53 puta.

"Žalosno je da se čelnik Preporoda bavi poslovanjem drugih sindikata", ustvrdio je Kuba.

Naglasio je da se iz fonda doprinosa solidarnosti - koji će plaćati nečlanovi sindikata ako prođe na referendumu čiji se rezultati ovih dana prikupljaju - neće financirati poslovanje sindikalnog poduzeća "Vila Ružica" jer je sporazumom Vlade i sindikata utvrđen način korištenja tih sredstava.

Kuba je rekao da će to poduzeće, čiji je osnivač SHU-u imati poteškoća s otplaćivanjem kredita pa zbog toga već godinu dana traži smjenu direktora i promjenu poslovne politike. No problem je što se dio članova Velikog vijeća SHU-a tome protivi i traži da se sindikalnim sredstvima otplaćuje kredit kojim je hotel obnovljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuba također naglašava da neće dozvoliti da sindikat ulaže u Vilu Ružicu dok se ne promijeni njezin menadžment i poslovna politika.

Na temelju konzultantskih mišljenja, tvrdi da to poduzeće nije poslovni promašaj ali da oni koji ga vode nisu dorasli tome poslu. Rekao je da bi se hotel mogao dati u najam kojim bi se otplaćivao kredit.

Sindikat je predstavio neslužbene rezultate referenduma o prihvaćanju kolektivnog ugovora za plaće i materijalna prava u kojem je ugrađen doprinos solidarnosti za nečlanove sindikata.

Od obrađenih podataka referendumu se odazvalo 80 posto zaposlenih a kolektivni ugovor prihvatilo je 85 posto. Kolektivni ugovor stupa na snagu ako na referendum izađe jedna trećina zaposlenih, a podrži ga polovica ispitanih.

Time bi nečlanovi sindikata bili obvezni plaćati u fond 0,65 posto neto plaće, a sredstva bi se koristila za sve zaposlene u sustavu a ne za finaciranje rada sindikata.

(Hina) mvr az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara