Šibenik bez gradske vlasti

VEĆINOM glasova vijećnici šibenskog Gradskog vijeća izglasali su danas nepovjerenje gradonačelniku Milanu Arnautoviću iz SDP-a, dogradonačelniku Zoranu Smoliću iz HSS-a te cijelom gradskom poglavarstvu.

Gradonačelniku i dogradonačelniku nisu dali razrješnicu, nego će te dužnosti nastaviti obnašati sljedećih mjesec dana koliki je zakonski rok za formiranje nove vlasti ili imenovanje povjerenika radi pripreme izvanrednih izbora.

Nepovjerenje je izglasalo 14 do 25 vijećnika Gradskog vijeća i i to deset iz redova HDZ-a, dvoje iz HNS-a te nezavisni vijećnik Ivan Medić i dr. Željko Burić iz HSLS-a, dok je nezavisni vijećnik Ante Gašperov Čače bio suzdržan. Protiv su bili vijećnici SDP-a i HSS-a koji od rujna prošle godine, otkako je koaliciju napustio HNS, vladaju manjinski.

Izglasavanje nepovjerenja vladajućoj koaliciji službeno je prije dvadeset dana tražio HDZ. Ivica Poljičak, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, rekao je na današnjoj sjednici da SDP i HSS nemaju legitimitet dalje vladati jer nemaju većinu u Gradskom vijeću te da je izglasavanje nepovjerenja prvi korak u rješavanju krize vlasti koja je već mjesecima prisutna.

HNS je jučer izvijestio javnost da će biti za izglasavanje nepovjerenja gradskoj izvršnoj vlasti jer su protiv načina na koji gradonačelnik vodi grad. Zamjeraju mu samovolju i donošenje nekih ključnih odluka nadglasavanjem u Poglavarstvu, a ne konsenzusom svih koalicijskih partnera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Milan Arnautović istaknuo je na današnjoj sjednici da je HDZ-ov zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja opravdan jer dosadašnja vlast nema većinu u Gradskom vijeću. Za pad vlasti izravno je optužio svoga bivšeg koalicijskog partnera HNS.

"Dosadašnja je koalicija mogla nastaviti vladati da ju je HNS podržao. HDZ je legitimno zatražio izglasavanje nepovjerenja, ali ne bi uspjeli da ih nisu podržala dva vijećnika HNS-a. Mi smo se trudili raditi dobro, a tko radi sigurno pravi i greške. Građani će na izborima reći svoj sud", kazao je novinarima nakon sjednice Arnautović.

Suradnja između SDP-a i HNS-a pukla je u rujnu kada nije uspio izbor HNS-ova kandidata za drugog dogradonačelnika Šibenika. Nedugo zatim HNS je napustio koalicijsku vlast.

Grad Šibenik se po svemu sudeći nalazi pred raspisivanjem izvanrednih izbora za Gradsko vijeće. Ivica Poljičak je u ime HDZ-a novinarima danas kazao da će se oni zauzimati za nove izbore i da je odnos snaga u Gradskom vijeću takav da bi svaki pokušaj formiranja nove koalicijske vlasti bio krajnje neizgledan. Zoran Smolić je istaknuo da i HSS-u odgovaraju novi izbori, a Milan Arnautović kako je očito da SDP u sadašnjem Gradskom vijeću ne može dobiti stabilnu većinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara