Šibenik: Iseljena Republička udruga razvojačenih branitelja

Republička udruga razvojačenih branitelja Domovinskog rata sa sjedištem u Šibeniku danas je u nazočnosti policije i sudskih ovršitelja iseljena iz prostora u Ulici Andrije Hebranga, ali ne i njezina županijska udruga.

Naime taj prostor rabe i jedna i druga udruga kao poseban pravni subjekt, a Općinski sud u Šibeniku donio je rješenje o prisilnu iseljenju samo republičke udruge. Jučer su donijeli rješenje i za županijsku udrugu, ali ono se danas nije moglo provesti jer ta udruga ima pravo žalbe. Taj je prostor u stečajnom postupku nad Remontnim brodogradilištem "Šibenik" kupio Županijski odbor HDZ-a.

Čelnici tih dviju udruga razvojačenih branitelja Domovinskog rata na konferenciji za novinare danas nisu za iseljenje iz prostora kojim su se koristili pet godina optužili kao prije "spregu lokalnoga političkog i gospodarskog kriminala, zahvaljujući kojem je taj prostor u državnom vlasništvu prisvojilo Remontno brodogradilište", nego su optužili Vladu jer je "u vezi s vlasništvom nad prijepornim prostorom donosila različite odluke".

Po riječima predsjednika republičke Udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata Vladimira Gojanovića, taj se prostor nalazi u zgradi što ju je prije rata izgradila bivša JNA, a radnicima tadašnje vojne ustanove Mornaričko-tehničkoga remontnog zavoda služio je kao društvena prostorija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Vladinoj uredbi 1991. taj je prostor, kao ostala imovina bivše JNA, automatski trebao postati državnim vlasništvom, kao, primjerice, stanovi u istoj zgradi, ustvrdio je Gojanović. Međutim tvrdi da ga je "tadašnje vodstvo Remontnog brodogradilišta, koje je nastalo od MTRZ-a, 'zamračilo'" i da "taj prostor nigdje nije evidentiran". Da i jest, smatra Gojanović, na njega RBŠ ne može polagati pravo jer po Vladinoj odluci iz 1991. rješenjem splitskog Trgovačkog suda RBŠ nije pravni sljednik MTRZ-a.

Međutim, Vlada je 2001. donijela novi zaključak po kojemu je to poduzeće ipak pravni sljednik MTRZ-a i tim aktom se vodio Općinski sud u Šibeniku kad je donio rješenje o ovrsi, rekao je Gojanović, dodavši da je MORH stalno ispostavljao Udruzi razvojačenih branitelja fakture za najam, što znači da taj prostor ipak smatraju svojim vlasništvom, a ne vlasništvom RBŠ-a.

(Hina) xdf ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara