Šibenik: "Luka drvo" vraćena sarajevskom Šipadu

Policija je danas zaustavila skupinu radnika sarajevskog poduzeća "Šipad" koji su pokušali ući u poduzeće "Luka drvo" u Šibeniku koje im je po dokumentaciji s kojom raspolažu nezakonito oduzeto, ali kad je ovlašteni predstavnik te tvrtke pokazao vlastovnicu koju je izdao šibenski Općinski sud, u šibenskokninskoj Policijskoj upravi pokrenut je postupak izdavanja dozvola za pristup vlasnika svojoj imovini te se očekuje da će radnici u ponedjeljak ući u poduzeće.

Po nalogu generalnog direktora Mustafe Ploče radnici su pokušali ući "Luka drvo" kako bi ponovno preuzeli imovinu koja im je 2001. oduzeta na nezakonit način. Radnike i osobu ovlaštenu za povrat oduzete imovine na prilazu luci, na tamošnjem graničnom prijelazu, zaustavila je policija i tražila da se legitimiraju. Kada je ovlašteni predstavnik "Šipada" Nikša Sršen pokazao vlastovnicu koju je izdao Općinski sud u Šibeniku kojom se nepobitno dokazuje vlasništvo "Šipada" nad tim lučkim poduzećem u Šibeniku, u PU šibensko-kninskoj je pokrenut postupak izdavanja dozvola za pristup vlasnika njegovoj imovini.

Kako se doznaje od Nikše Sršena, radnici luke u nju će najvjerojatnije zakonito ući u ponedjeljak, a odmah će biti pokrenut postupak sređivanja imovinsko-pravnih odnosa u luci i na bilateralnoj razini između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pokušaju preuzimanja luke u Šibeniku nazočili su predstavnici Šipada iz Sarajeva, a pred ulazom u luku nije se pojavio nitko iz vodstva "Luke Šibenik" koja je 2001. preuzela Šipadovu luku, ni iz "Transadrije" koja je vlasnik "Luke".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajevski "Šipad" vlasnik je luke u Šibeniku koja se službeno zvala "Luka drvo Šipad" već gotovo 100 godina. Luka je poslovala bez teškoća sve do 1993. kad su zaratili Hrvati i Bošnjaci u BiH i kad je prekinut platni promet između dviju država, kazao je novinarima Nikša Sršen. Kad je rat prestao, Šipad nije pokazivao zanimanje za svoju luku pa 1997. radnici po naputku tadašnje Agencije za restrukturiranje osnivaju poduzeće "Luka drvo" s isključivo privatnim kapitalom. Luka je počela uspješno poslovati, no nakon štrajka 1997. opozvana je tadašnja Uprava i imenovana nova. Trgovački sud u Zagrebu 2000. presudio je da se opozvana Uprava vrati na posao, ali presuda do danas nije provedena.

Nelegalna Uprava zahtijeva stečaj poduzeća, a za stečajnog upravitelja imenovan je pomoćnik direktora susjedne "Luke Šibenik". Stečajna uprava likvidira poduzeće "Luka drvo", a Šipadovu luku, unatoč tomu što sva imovina pripada tom bosanskohercegovačkom poduzeću, 2001. preuzima "Luka Šibenik" koja je u većinskom vlasništvu "Transadrije".

(Hina) xdf yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara