Šibenik: Simpozij o socijalnoj pedijatriji

U HRVATSKOJ od ukupno 331.189 djece koja imaju osiguranje, njih 140.580 pohađa jaslice i vrtiće, no istodobno ima i oko 60.000 djece koja nisu osigurana i o njima nema podataka, naglašeno je na 15. simpoziju o socijalnoj pedijatriji koji se održava u sklopu 43. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, a posvećen je zdravstvenoj zaštiti djece u predškolskim ustanovama.

Organizatori simpozija su Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolac iz Maribora, Odjel pedijatrije šibenske Opće bolnice i Dom zdravlja Šibenik, a pokrovitelji su ministarstva zdravstva te prosvjete i sporta.

Prof. dr. Josip Grgurević govorio je o potrebi definiranja specifične zdravstvene zaštite djece u predškolskim ustanovama te je ocijenio da Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi vrlo skromno tretira zdravstvenu zaštitu djece u predškolskim ustanovama.

Smatra da ju je nužno nadopuniti obvezom osiguravanja specifične zaštite djece u jaslicama i vrtićima koja bi se odnosila na sustavno praćenje rasta i razvoja djeteta, suzbijanje infekcija, psiholoških trauma zbog odvojenosti od roditelja te na prevenciju pothranjenosti, ali i debljine koja postaje sve veći problem kod djece.

Za zdravstvenu zaštitu djece, kazao je, puno je važnije podizanje zdravstvene kulture roditelja i odgajatelja nego broj pedijatara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na simpoziju je rečeno kako je početkom 90-ih godina 20. stoljeća bila bolja zdravstvena zaštita djece u predškolskim ustanovama i da postojeći Program uvođenja zdravstvene zaštite, higijene i pravilne prehrane nije dovoljan.

Godine 1993. u predškolske je ustanove uveden pedijatar, a od 1997., ne samo da njih nema, nego se više ne moraju zapošljavati ni više medicinske sestre koje imaju status zdravstvenih voditelja, naglašeno je.

U Hrvatskoj ima 488 dječjih vrtića i jaslica, a u njima je zaposleno ukupno 166 medicinskih sestara. Statistički gledano, to je više od standarda, ali je nedovoljno budući da u nekim županijama niti jedan vrtić nema višu medicinsku sestru, kazala je Marija Ivanković, viša savjetnica za predškolski odgoj u Ministarstvu prosvjete i sporta.

Na simpoziju je također rečeno da je predškolskim programom obuhvaćeno gotovo 100 posto djece uoči njihova polaska u školu što je rijetkost i u razvijenoj Europi.

(Hina) df sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara