Šibenik: U obnovljenu kazalištu izvodi se opera nakon 15 godina

PRVI put nakon petnaest godina u lani obnovljenu Šibenskom kazalištu u nedjelju će, 4. svibnja, biti izvedena jedna opera "Werther" splitskog HNK u režiji Petra Selema.
Ta je opera praizvedena u Splitu u ožujku ove godine, a Šibenčani će ju moći vidjeti u nedjelju, 4. svibnja. Iako nema dostatno prostora za smještaj cjelovita orkestra i zbora, jer u prostor za orkestar stane samo petnaestak glazbenika, u operi će ipak nastupati cijeli simfonijski orkestar. Orkestar će, naime, biti razmješten na više mjesta u Kazalištu, tako da izvedba "Werthera" neće biti okrnjena, nego izvedena u izvornom obliku, doznaje se od ravnatelja Šibenskog kazališta Dragana Zlatovića.

Splitski operni ansambl nastupio je prije petnaest godina u Šibenskom kazalištu izvedbom Straussove operete "Šišmiš".

Zgrada Šibenskog kazališta izgrađena je 1870. i u to je vrijeme bila najveća i najljepša kazališna zgrada u Hrvatskoj. Prva je opera izvedena godinu dana poslije, kad je nastupio talijansko "Operno i plesno društvo", a od 1882. operna su gostovanja bila stalan dio repertoara: Trubadur, Traviata, Krabuljni ples, Rigoletto, te brojne domaće opere. Nakon Drugoga svjetskog rata Šibensko kazalište imalo je i vlastite operne pjevače, a npr. 1951. na scenu je bilo postavljeno čak deset opera i opereta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako u kazalištu ni tada nije bilo prostora za kompletne sastave, u izvedbama je sudjelovalo šibensko Filharmoničko-dramsko društvo.

(Hina) fd vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara