Šibenik: Zasada kod kod jednog oboljelog izolirana salmonelom

BAKTERIJA Salmonella enteritidis, na koju se sumnjalo i na temelju preliminarnih analiza, izolirana je u stolici jednoga od 150 zaraženih gostiju "Solarisa", priopćio je danas Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske župnije, dodavši da od jučer nema novozaraženih.

U tijeku je analiza stolice još nekolicine pacijenata. Budući da se još mikrobiološki obrađuju uzorci hrane ubrisaka radnih površina, posuđa i ruku djelatnika kuhinja u Hotelskom naselju "Solarisu", mjesto zaraze još nije poznato.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju da se od 2. do 4. svibnja sa simptomima trovanja hranom liječnicima javilo 150 osoba, svi gosti "Solarisa", a 13 ih je na bolničkom liječenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Služba za epidemiologiju, kako ističu, istražuje izvor i put prijenosa zaraze, a nakon što je liječničku pomoć zatražila prva skupina oboljelih gostiju Solarisa, kontrolu je obavila i Sanitarna inspekcija Šibensko-kninske županije.

Oni su, kako su danas priopćili, naredili da se u "Solaris" uvede nov sustav prehrane. Zabranili su pripremu i posluživanje jaja, majoneze i kremastih kolača, te su pojačali higijenu zaposlenih, protuepidemijsku dezinfekciju i čuvanje kontrolnih uzoraka hrane najmanje 72 sata.

U naknadnoj inspekciji utvrdili su da se "Solaris" toga drži.

Uprava "Solarisa" za sutra u podne je najavila konferenciju za novinare.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara