šibenik:umjesto pravilnika trebalo je donijeti zakon o hitnoj medicinskoj pomoći

Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći nezadovoljna je Pravilnikom o hitnoj medicinskoj pomoći koji je donesen 1. listopada, jer smatra da je umjesto njega trebao biti donesen zakon, kazao je Danijel Šola, predsjednik te udruge na konferenciji za novinare sazvanoj u sklopu 7. međunarodnog kongresa Hrvatske udruge hitne medicinske pomoći, koji je jutros počeo u hotelskom naselju Solarisu u Šibeniku. L

Ocijenio je da je Pravilnik dobro standardizirao opremu i sređivanje dokumentacije, ali da su druga pitanja mogla biti drukčije riješena. Upozorio je da zbog novčane oskudice u gotovo svim domovima zdravlja pogoršavaju se uvjeti rada hitnih medicinskih služba, da su vozila stara i da treba ulagati u vozni park.

Po njegovim riječima Pravilnik nije predvidio mogućnost specijalizacije liječnika u hitnoj službi, a anketa, koju su proveli, pokazala je da su netočne tvrdnje da se liječnici opće prakse u pravilu kratko zadržavaju u toj službi.

Udruga smatra i da nije dobro što je kriterij za postojanje službe hitne pomoći broj stanovnika i pitaju se što je s otocima i, primjerice, gradom Kninom koji nema graničnih 35 tisuća stanovnika, ali pokriva veliko područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šola je istaknuo kako se "zbog samovolje nekih ravnatelja domova zdravlja glede priznavanja koeficijenata radnicima koji rade u službi hitne pomoći, zbog čega se vode sudski sporovi koje radnici obično dobivaju, nepotrebno troši novac".

Na 7. kongresu Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći okupilo se 130 sudionika iz Hrvatske, BiH i Slovenije, a glavna tema je prethospitalno zbrinjavanje neuroloških i psihičkih bolesnika.(Hina) dfer dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara