šibenska i kninska opća bolnica spajaju se u županijsku bolnicu

Šibenskokninska županija i Ministarstvo zdravstva potpisali su ugovor kojim se Opća bolnica Šibenik i Opća bolnica Knin spajaju u jedinstvenu zdravstvenu ustanovu koja će se zvati Županijska opća bolnica Šibenik, a bit će zdravstvena ustanova prve kategorije, izvijestili su danas zdravstveni i županijski čelnici.

U ugovor su uključeni i svi zahtjevi Šibensko-kninske županije pa će sada bivša kninska Opća bolnica dobiti 80 postelja za produženo liječenje i sve specijalističko-konzilijarne ambulante. Bivšoj Općoj bolnici Šibenik vraćaju se uskraćene mogućnosti specijalizacije, te dežurstva i pripravnost liječnika, a dobila je i jamstva za rješavanje 70 milijuna kuna dugovanja te zbrinjavanje 112 zdravstvenih radnika koji su postali tehnološki višak.

Šibensko-kninski župan Duje Stančić, ravnatelj Opće bolnice Šibenik Željko Burić i ravnateljica Opće bolnice Knin Anka Aleksić Shihabi ocijenili su na konferencij za novinare potpisivanje tog ugovora povijesnim događajem za šibensko zdravstvo.

Ministarstvo zdravstva financirat će novu županijsku bolnicu u prijelaznom razdoblju od dvije godine, a kninska bolnica će dobiti pet milijuna kuna za kupnju opreme za specijalističko-konzilijarne ambulante, odjel produženog liječenja i obnovu kotlovnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bojim se da još nismo svjesni važnosti, veličine i značenja tog ugovora", kazao je župan Stančić. Ne samo što su ispunjene sve naše želje, već smo dobili sve preduvjete za razvoj zdravstva, podizanje razine zdravstvene zaštite na najvišu razinu i gradnju nove bolnice u Šibeniku, dodao je.

"Za kninsku bolnicu taj ugovor znači doslovce spas u posljednji trenutak", rekla je dr. Aleksić Shihabi. Dobili smo 80 postelja za produženo liječenje što znači da se u Kninu otvaraju još 64 radna mjesta, a za bolesnike je najvažnije da bolnica dobiva sve specijalističko-konzilijarne ambulante tako da više zbog pregleda i pretraga neće morati putovati u Šibenik, dodala je. Naglasila je kako je riješeno pitanje održavanja bolničke zgrade, a bit će obnovljena kotlovnica pa se bolesnici više neće zimi smrzavati.

"Spajanjem općih bolnica Knin i Šibenik napravili smo ogroman korak naprijed", rekao je dr. Burić. Istaknuo je kako je posebno važno što nestaje Opća bolnica Šibenik druge kategorije koja nije imala pravo na specijalizacije, dežurstva i pripravnost liječnika te na niz drugih važnih stručnih pojedinosti, a nastaje županijska opća bolnica prve kategorije kojoj se sve to vraća.

Također je rekao kako se sada otvara mogućnost početka gradnje nove bolnice u Šibeniku čim gradske vlasti pronađu odgovarajuću lokaciju. Na kušnji je cijela reforma hrvatskoga zdravstva, a potpisivanjem ovog ugovora zajamčena je budućnost hrvatskoga zdravstva u cjelini, ocijenio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara