Šibenski Županijski sud: Slučaju sutkinje Ivane Domić ne prijeti zastara

NAKON medijskih napisa o tome da će slučaj bivše predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić, protiv koje je podnesena kaznena prijava bog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno poticanja na to kažnjivo djelo nezakonitim presudama u zemljišnim odnosima, zbog sporosti sudstva pasti u zastaru, Županijski sud u Šibeniku priopćio je kako nema bojazni da bi za slučaj mogla nastupiti apsolutna zastara.

Upravo taj sud određen je kao onaj na kojemu se vodi postupak protiv okrivljene, ali i ostalih 17 osoba osumnjičenih za istu stvar.

Kako stoji u priopćenju glasnogovornika šibenskog Županijskog suda, suca Branka Ivića, glede nastupa zastare u tom kaznenom predmetu, u kojemu je okrivljeno 18 osoba, u odnosu na jednog okrivljenika za jedno kazneno djelo apsolutna zastara progona nastupa u veljači 2008., dok u odnosu na ostalih 17 okrivljenika, uključujući i okrivljenu Ivanu Domić, apsolutna zastara kaznenog progona nastupa protekom 20 godina, najranije 2018. godine, pa realno nema opasnosti od nastupa apsolutne zastare kaznenog progona.

Podsjećamo, za cijelu priču u javnosti se doznalo 2004., nakon čega je tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt Ivanu Domić razriješila dužnosti predsjednice suda. Nakon toga i Državno sudbeno vijeće Ivanu Domić je razriješilo i sudačke dužnosti te omogućilo njen kazneni progon.

Djela za koja se tereti sutkinja i njeni suoptuženici počinili su od 1995. do 2003., a sumnjiči ih se da su tužbama na utvrđenje prava vlasništva mnogim Bračanima oteli zemljišta vrijedna oko 75 milijuna kuna.

Kao sutkinja i predsjednica suda Ivana Domić je, tvrdi tužiteljstvo, sebi dodjeljivala u rad predmete u kojima je trebalo utvrditi i uknjižiti vlasnike većeg broja parcela na otoku Braču. Tužene je, međutim, u spisima navodila kao odsutne ili nepoznata boravišta. Tužiteljstvo stoga smatra da je donosila nezakonite presude, odnosno da je većem broju osoba koje su podnosile tužbe omogućila protupravno stjecanje vlasništva nad nekretninama ukupne vrijednosti oko 75 milijuna kuna.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara