Siemens d.d. u potpunosti je ispoštovao sve u vezi elektroničkog glasanja

NA SLUŽBENOJ ponudi Siemensa i potpisanom Ugovoru ista je vrijednost sustava za elektroničko glasovanje.

Na projektu rekonstrukcije i proširenja konferencijskog glasačkog sustava Siemens d.d. je započeo konkretne razgovore s predstavnicima Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH u srpnju 2002. godine.

Na temelju tih razgovora u rujnu 2002. Siemens d.d. dostavio je informativnu (neobvezajuću) ponudu Hrvatskom saboru s prijedlogom tehničkog rješenja, a 18. listopada 2002. dostavio je i službenu ponudu.

Potvrdu o prihvaćanju spomenute ponude Siemens d.d. primio je od Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH u pismenoj formi 6. studenog 2002. U toj obavijesti stoji:

"Ovim putem obavještavamo Vas da prihvaćamo vašu ponudu za rekonstrukciju i proširenje konferencijskog i glasačkog sustava WINMIC 1 za Veliku vijećnicu Hrvatskog sabora, a prema tehničkom rješenju od 18.10.2002. godine.

Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i vlade Republike Hrvatske je sukladno članku 13. Zakona o javnoj nabavi već zatražio prethodnu suglasnost za izravnu pogodbu od Ministarstva financija – Uprave za nabavu".

Nakon dobivanja suglasnosti od Uprave za nabavu ugovor između Sabora i Siemensa d.d. potpisan je 20. prosinca 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavamo da je financijski iznos informativne ponude, službene ponude i ugovora potpuno isti što Siemens d.d može potkrijepiti svojom službenom dokumentacijom.

U tom smislu potpuno su netočne i nekorektne informacije nekolicine glasila u kojima se navodi kako je Siemens dostavio jednu ponudu, a naplatio daleko više.

Siemens d.d. predložio je Saboru da se slijedeća primjena elektroničkog glasovanja obavi pod njegovim nadzorom kako bi se ovaj puta osigurale i provele sve predradnje da bi se sustav mogao ispravno koristiti.

Ovom prilikom također ističemo da Siemensov sustav za elektroničko glasovanje nikada nije "zakazao" ili "se srušio" jer na temelju svih provjera sustava nikada nije pronađen niti jedan hardverski ili softverski kvar.

Utvrđeno je i zapisnički dokumentirano kako je glavno računalo sustava prošli tjedan iz sigurnosnih razloga automatski blokiralo cijeli sustav jer je došlo do pokušaja prijave zastupnika s neodgovarajućim (neprijavljenim) identifikacijskim ključićem.

Jedna od osnovnih funkcija sustava je da štiti sigurnost, odnosno da spriječava moguću zlouporabu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara