Signali hrvatskih mobilnih operatera prejaki preko granice sa Slovenijom

SLOVENSKI operateri mobilne telefonije žale se na prejake signnale koje emitiraju bazne postaje hrvatskih operatera uz slovenskohrvatsku granicu, tvrdi u svom prilogu u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

List dodaje da su slovenski operateri o tome već više puta obavijestili hrvatske kolege, ali da su stvari zapravo sve gore i da se slovenskim korisnicima već nekoliko kilometara prije granice mobilni aparati prespajaju na hrvatsku mrežu uz poruku "Dobrodošli u Hrvatsku".

Problem je navodno u sve većem broju baznih postaja kojim hrvatski operateri uz granicu sa Slovenijom emitiraju signale u unutrašnjost Slovenije.

Izgovor koji se može čuti da "signali ne poznaju granice" ne može se uvažiti jer se u prostoru može ograničiti raspored signala s baznih postaja, a isto tako njihova snaga, tvrde u slovenskoj Agenciji za poštu i elektronske komunikacije (APEK), prenosi ljubljanski list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peter Gajšek iz slovenskog Instituta za neionizirajuća zračenja to potvrđuje i tvrdi da je svako kršenje namjerno jer se signali mogu ograničiti.

APEK je nadležno hrvatsko tijelo obavijestio o problemu još prije godinu dana, ali je dobio neslužbeni odgovor da se ni slovenski operateri ne drže pravila o ograničenju signala.

Direktor APEK-a Tomaž Simonič navodi da je stanje u tom pogledu zadnjih godina slabije nego prije i da bi prejake signale hrvatskih operatera trebalo regulirati. Slovenija ima sporazuma o ograničenju snage telekomunikacijskih frekvencija s Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom, ali ne i s Italijom, odakle signali također prodiru predaleko u unutrašnjost Slovenije, piše list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara