Sigurnosni stručnjaci: Ovakve sramotne napade nemoguće je zaustaviti

Sigurnosni stručnjaci: Ovakve sramotne napade nemoguće je zaustaviti

Foto: Hina

EUROPSKI čelnici i šefovi sigurnosnih službi u petak, dan nakon napada u Nici na francuski Dan državnosti, imaju samo jednu, otrježnjujuću poruku: takve samotne napade u kojima se koriste uobičajena vozila gotovo je nemoguće spriječiti i može ih izvesti svatko, piše Reuters.

"Ušli smo u novo razdoblje. I Francuska će morati živjeti s terorizmom", kazao je premijer Manuel Valls.

Belgijski premijer Charles Michel je kazao da "ne postoji nulti rizik".

 "Sada smo suočeni s drugačijim načinom djelovanja", kazao je Michel čija je zemlja u ožujku doživjela napad pristaša Islamske države.

"Što se protiv toga može učiniti? Nemoguće je to spriječiti. Čak i da imamo neke naznake", ocijenio je Andre Jacob, bivši načelnik protuterorističkog odjela belgijske Službe državne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine glasnogovornik Islamske države Abu Mohamed al-Adnani je u audio snimci pozvao pristaše da ubiju "bilo kojeg nevjetrnika, Francuza, Amerikanca, ili bilo kojeg drugog saveznia" i preporučio jednostavne metode, među njima i vozila.

"Ako ne možeš podmetnuti eksploziv ili ispaliti metak tada zakolji nevjernike ili baci kamen ili ga pregazi s automobilom ili ga gurni s vrha nebodera ili ga uguši ili otruj", kazao je Adnani.

Alan Mendoza, izvršni direktor britanskog istraživačkog centra The Henry Jackson Society, smatra da " napad u Nici pokazujeda su teroristi prešli na druge taktike, poput onih koje koriste protiv Izraela".

"Francuska je mjesecima u stanju pripravnosti, na ulicama su raspoređeni vojnici, ali ipak nije uspjela spriječiti ovaj pokolj", dodao je.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara