SIK protiv strukovnog sindikalnog pregovaranja

PREDSJEDNIK Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić rekao je danas na konferenciji za novinare da je "skretanje sindikata prema strukovnom kolektivnom pregovaranju početak kraja sindikalizma i sindikalnih središnjica u Hrvatskoj".

Bulić smatra da bi, ako prevlada strukovni sindikalizam, mogao nestati glavni temelj sindikalnog djelovanja - solidarnost i zajedništvo.

Ocjenjuje da bi se umnožavanjem strukovnih sindikata stvorila nepovoljna slika jer bi u pojedinim tvrtkama i ustanovama istodobno funkcioniralo nekoliko kolektivnih ugovora, odnosno onoliko kolektivnih ugovora koliko u njima ima različitih struka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SIK upozorava na opasnost koja prijeti sindikalizmu te se zalaže za objedinjavanje sindikata jer bi u protivnom, drže, bolje organizirani strukovni sindikati mogli potisnuti slabije organizirane.

Sindikati nisu zadovoljni dosadašnjim radom sindikalnih središnjica, kazao je Bulić dodavši da su čelnici središnjica "izigrali radništvo, posebice u vezi s donošenjem posljednjih izmjena i dopuna Zakona o radu te da je to razlog smanjenja broja članova svih sindikata".

(Hina) xhšup ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara