Sikhi proslavili 400. obljetnicu postojanja svoje svete knjige

VJERSKI vođe Sikha, okruženi tisućama odanih vjernika, u srijedu su unijeli svetu knjigu Sahib Granth u Zlatni hram u Amritsaru obilježavajući tako 400 godina otkad je ta knjiga donesena u ovaj sjevernoindijski hram.

Stara četvrt ovog grada, koji broji oko 1,6 milijuna stanovnika, pretvorila se u more boja dok su muškarci Sikhi s turbanima nosili mačeve i koplja, a žene pokrivene velom hodale kroz grad prema Zlatnom hramu.

Ulice Amritsara bile su preplavljene zlatnom i srebrnom bojom, te bojom šafrana i plavom, dok su kuće i trgovine bile obasjane žaruljicama u bojama.

Središnja točka proslave je sveta knjiga Sahib Granth koja je ukrašena jasminom i nevenom, a koju su dragovoljci iz hrama nosili na visoko uzdignutim rukama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sahib Granath je prvi put u Zlatni hram na današnji dan 1604. godine donio guru Arjan Dev, peti guru Sikha, koji je proveo godine nadopunjavajući je.

Na svečanostima u Amritsaru sudjelovao je i indijski premijer Manmohan Singh, prvi Sikh koji postao predsjednikom vlade Indije.

(Hina) xbis ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara