Silovanje Zorana Milanovića

Silovanje Zorana Milanovića

Foto: Jakov Prkić/Cropix

MORA VAM doći žao Zorana Milanovića.

Što se glasnije zaklinjao da neće voditi prljavu kampanju i što se češće nalazio na njezinu udaru, to ga se više prisiljava da se zbog nje opravdava.

Gostovanje na jednoj nacionalnoj televiziji u nedjelju navečer pokazalo je što sve lidera oporbene koalicije čeka u iduća dva mjeseca.

Čačićevi jadnici

Prvo je morao komentirati izjavu Radimira Čačića o HDZ-ovim "jadnicima". "Pljeskali ste na tu izjavu, mi smo to snimili. Je li to dio prihvatljivog ponašanja", strogo ga je upitao voditelj. "To nije bilo prljavo", objasnio je Milanović, "ali je možda bilo grubo i neprimjereno".

Jacine bolne prepone

Zatim ga se suočilo s izjavom premijerke Jadranke Kosor da nju "od rada neće zaboljeti prepone". Najprije se našao u čudu zašto se to pitanje postavlja njemu, a ne premijerki, da bi diplomatski uzvratio: "Zamislite da ja to kažem na račun neke žene, kakva bi bila reakcija. Ali ajmo razgovarati o programu".

Međutim, nije se razgovaralo o programu. Razgovaralo se o Đurđici Sumrak.

Sumrak razuma

"Hoćete li tužiti saborsku zastupnicu HDZ-a zbog izjave da ste skloni nasilju", pitala je voditeljica. "Neću jer to nema smisla", kazao je Milanović. "Ali gledajte, neću o tome razgovarati. Idemo razgovarati o programima".

"Naravno da to nije ugodna tema", poklopila ga je voditeljica, "ali upravo radi odgovornosti za izrečene riječi moramo o tome razgovarati".

Odgovornosti za riječi koje nije on izrekao. Za riječi koje je izgovorila saborska zastupnica HDZ-a i prijateljica Jadranke Kosor. Za riječi o kojima ta ista Jadranka Kosor nikada nije razgovarala.

Što Kosor kaže o Sumrak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamere spomenute televizije bile su tog jutra uz premijerku u Mariji Bistrici. Novinarka joj je omogućila da komentira Čačićevu izjavu o "jadnicima", ali svejedno nije iskoristila možda čak i dragocjenu priliku da je upita što ona misli o izjavi svoje prijateljice Sumrak.

Umjesto toga, na optuženičkoj klupi našao se Milanović. Prisililo ga se da komentira riječi koje nije on izgovorio. I da se brani od kriminalne izjave koja mu se već danima nabija na nos.

To je previše bizarno čak i za hrvatske standarde.

Političko i medijsko silovanje

No ako ništa drugo, Milanović je barem vidio kako se osjećaju žrtve političkog i medijskog silovanja. A mogao je i otkriti što ga čeka u iduća dva mjeseca do parlamentarnih izbora.

Što se više trudi pobjeći od prljavih prepucavanja, to ga se češće u njih uvlači.

Milanović nije bio autor ni jedne od spornih izjava. Štoviše, u nekima ga se prljavo napalo. Pa ipak, on je bio taj koga se, "u ime odgovornosti za izrečeno", doslovce sililo da ih preko svoje vole komentira. Nije se za komentar pitalo Radimira Čačića, a još manje Jadranku Kosor i Đurđicu Sumrak.

Nije jasno što su televizijski voditelji očekivali da će Milanović odgovoriti na Kosoričinu izjavu o "bolnim preponama". Od čega nju bole prepone?

"Milanoviću, priznaj!"

Niti je bilo baš jasno u kojem smjeru je išlo njihovo sumanuto inzistiranje na pitanju hoće li tužiti Đurđicu Sumrak. Čekali su da se Milanović slomi pod ispitivanjem i sve im prizna?

Bilo je to previše bizarno, čak i za televizijske standarde.

Milanović se u predizbornoj kampanji doista trudi nastupati afirmativno, koliko god to iritiralo sve one koji od lidera oporbe očekuju da žešće napadne HDZ. Ali što se više trudi, to gore prolazi. Ne samo da bježi od prljave kampanje, nego je postao njezinom žrtvom. I ne samo da je postao žrtvom, već ga se tjera da se opravdava.

Pa ako ni zbog čega drugog, onda vam ga zbog toga mora doći žao.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara