Šimara za Kornate krivi MORH i Nacionalni park: Prava istina znat će se za tridesetak godina

KORNATSKU tragediju prouzročila je priroda sama, stoji u izvješću Interdisplinarne radne skupine za razrješenje okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca koju je predvodio Branko Smrekar, ali u takvo što ne vjeruju profesionalni vatrogasci i članovi iste skupine - Branko Šimara i Slavko Gauš, koji kao glavne krivce vide MORH i upravu NP Kornati.

Kako je objasnio Šimara, inače tajnik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, MORH se ogriješio o zakon time što je dozvolio da u sezoni kada je opasnost od požara najveća, dva kanadera budu izvan funkcije, a jedan se proslijedi Grcima za njihovu borbu protiv vatrene stihije.

Šimara je istaknuo da su helikopteri, kao i jedan zračni traktor, bili u kvaru, a o cijeloj nedostupnoj i neupotrebljivoj zračnoj mehanizaciji nema ni govora u podnijetom izvješću, što je posljedica djelovanja "morhovaca" u radnoj skupini. Naime, od njih se ne može očekivati da idu protiv svoje matične ustanove, naglasio je Šimara, zbog čega su on i njegov kolega Gauš ipak stavili svoje potpise na konačno izvješće.

Ima li opravdanja za ovakvo tumačenje kornatske tragedije pokušali smo doznati od Gorana Grošinića, glasnogovornika MORH-a, ali potonji je trenutno na poslovnom putovanju, dok njegova privremena zamjenica, inače bivša glasnogovornica u istom ministarstvu, Marijana Klanac nije ovlaštena bez svog nadređenog javnosti "odavati tajne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoga će reakcija ili komentar MORH-a na optužbe za krivicu za već gotovo zaboravljenu, ali i najveću hrvatsku vatrometinu, pričekati za neke odgovorne ljude zaposlene u ministarstvu valjda neka sigurnija vremena. Dokumenti (i "prava" istina) će vjerojatno osvanuti za tridesetak godina.

Šimara ujedno krivi i upravu Nacionalnog parka Kornati jer nije postavila spremnike s vodom na opožarenom otoku koje je po tada važećoj regulativi i posebnoj uredbi MUP-a bila dužna osigurati. Tajnik vatrogasaca je nastavio da nije bilo ni logistike, ni vatrogasaca samog nacionalnog parka, pa ni potrebne opreme.

Sve te optužbe Šimara i Gauš naveli su u zasebnom izvješću. Iako su u onom prvom izvješću, iza kojeg stoji čak 53 stručnjaka, prirodne sile prepoznate kao glavni uzročnici požara na Kornatima, Dražena Slavicu još uvijek hrvatsko pravosuđe goni zbog njegovih navodnih propusta.

S tim se Šimara ne slaže jer drži da je Slavica u uvjetima u kojima je tada funkcioniralo hrvatsko vatrogastvo svoj posao obavio najbolje što je mogao. Njegov je problem, istaknuo je Šimara, taj što nema, kao neki drugi sudionici ove nesreće, dobro zaleđe, pa je hrvatskoj javnosti mogao biti tako olako ponuđen kao žrtveno janje.

Ig.M.
Foto: Index
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara